Kamu işyerlerinde alt işveren uygulaması
Subcontracting practice in public sector workplaces
  1. Tez No: 465607
  2. Yazar: MUHAMMED TÜRKALP SEÇKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDER GÜLVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asıl İşveren, Alt İşveren, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Kamu İşyerleri, Alt İşverenlik İlişkisi, Principal Employer, Subcontractor, Public Institutions, Public Sector Workplaces, Subcontracting Relationship
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
İşyerlerinde teknolojik, ekonomik, vb. nedenler ile alt işverenlik ilişkisine ihtiyaç duyuluyor olmasının yanında, işverenlerin işçilerine karşı yerine getirmeleri gereken yükümlülüklerden kaçınma yöntemi olarak alt işverenlik ilişkisine başvurdukları da görülmektedir. Bu nedenle alt işverenlik ilişkisinin kurulması kanun koyucu tarafından sınırlamalara tabi tutulmuş, muvazaalı alt işverenlik ilişkisi ciddi yaptırımlara bağlanmıştır. Söz konusu sınırlamalar ve yaptırımlar ise kadro kısıtlamalarının da etkisiyle kamu hizmetinin yerine getirilmesi için alt işverenlik ilişkisine başvuran kamu kurum ve kuruluşlarının ek mali yükümlülükler ile karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur. Bu durum kamu kurum ve kuruluşları için getirilen farklı düzenlemeler ile aşılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız alt işverenliğe dair genel düzenlemeler ile kamu işyerlerine yönelik özel düzenlemeleri, doktrin ve Yargıtay görüşleri ışığında ele almayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Subcontracting relationship is required in workplaces because of technological, economic reasons, etc., and also it is observed that employers are demanding subcontracting relationship as a way of evasion from their legal obligations towards their employees. Therefore establishment of subcontracting relationship is restricted by legislative authority and severe sanctions are imposed for subcontracting relationship depending on collusion. These restrictions and sanctions cause additional financial burdens for public institutions using subcontracting relationship to carry out public services because of limited number of staff. It is aimed to deal with this circumstance by implementing new resolutions for the benefit of public institutions. This thesis aims to examine both general legal arrangements related with subcontracting relationship and specific ones regarding public institutions in the light of doctrinal views and Court of Cassation decisions.