Bir toplumcu belediyecilik örneği: Dünüyle bugünüyle Fatsa Belediyesi
An example of the social municipalism: From past to today Fatsa Municipality
  1. Tez No: 465605
  2. Yazar: MEHMET BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET B. ALADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumcu Belediyecilik, Yerel Yönetimler, Fatsa Belediyesi, Yerel Toplumsal Hareketler, Social Municipalism, Local Government, Fatsa Municipality, Local Social Movements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Türkiye'de 1973-1980 yılları arasında ortaya çıkan ve sınırlı bir süre yaşam alanı bulabilen toplumcu belediyecilik anlayışı, kendi dönemindeki yerel ve merkezi yönetim anlayışını derinden etkilemiştir. Bu belediyecilik anlayışının ortaya çıkmasında birçok faktör önemli etkide bulunmuştur. Dönem içinde büyükşehirlerde gecekondu hareketinin yavaş yavaş ortaya çıkması ve bu alanlarda yaşayan insanların oy davranışlarını değiştirmeleri, bu şehirlerde belediye yönetimine merkezi iktidardan farklı siyasal partilerin gelmesine yol açmıştır. Bu durum daha önce görülmeyen bir merkez-yerel çatışmasına dönüşmüştür. Ortaya çıkan bu mücadele alanı sonucunda yerel yönetimler merkezin ekonomik ve politik baskılarına maruz kalmıştır. Bu baskılardan kurtulma çabası içine giren yerel yönetimler ise, deneyimlerle ortaya çıkan bir belediyecilik anlayışı oluşturmuşlardır. Bu tezde ilk olarak, toplumcu belediyecilik anlayışı çerçevesinde Fatsa Belediyesi değerlendirilmiştir. Belediyenin kuruluşundan günümüze kadar geçen sürede yaşanan değişimler gözlemlenmeye çalışılmıştır. İkinci olarak, özellikle Ordu İlinin Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturulmasından sonra yaşanan süreç ile toplumcu belediyecilik dönemi arasındaki farklılıklar ve yaşanan dönüşüm açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of municipal socialism, which emerged between 1973-1980 and could only find a living space for a limited period, deeply affected the understanding of local and central government in its period. Many factors were found to be important in the development of this municipality concept. The gradual emergence of the slum movement in the big cities during the period and the changing of the voting behavior of the people living in these slum areas led to the coming of different political parties to the municipal government from the central power in these cities. This has turned into a central-local conflict that has never been seen before. As a result of this struggle, the local administrations were exposed to the economic and political pressures of the central government. The local administrations, which have taken the effort to get rid of these pressures, have formed a municipal insight which is the result of experience. In this thesis, firstly, Fatsa Municipality was evaluated under the concept of municipal socialism. It has been tried to observe the changes experienced during the period from the establishment of the municipality to the present day. Second of all, especially the differences between the period in which Ordu province became a Metropolitan Municipality and the municipal socialism era and the transformation experienced were tried to be explained.