Gen analizlerinde kişilik haklarının korunması
Protecting Personal Rights on Genetic Analysis
  1. Tez No: 465640
  2. Yazar: RAMAZAN BOZAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BÜYÜKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gen Analizi, Kişilik Hakkı, Gen ve Etik, Bilme ve Bilmeme Hakkı, Genetik Ayrımcılık, Genetic Analysis, Personal Rights, Gene and Ethics, Right to Know and Right not to Know, Genetic Discrimination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada gen analizi yoluyla gerçekleştirilen kişilik hakkı ihlalleri incelendi. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde gen analizi ve kişilik hakkı kavramları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Gen analizlerinin önemine, tarihçesine, uygulama alanına ve gen analizlerinin etik boyutuna yer verildikten sonra kişilik hakkı kavramı açıklanıp başlıca kişilik hakkı değerlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde gen analizinin gerçekleştirilme yollarına ve genetik bilgilerin bir kişisel veri olarak korunması gerektiğine değinilmiştir. Bundan sonra gen analizlerinde meydana gelebilecek bilme ve bilmeme haklarının ihlali, genetik bilgiden dolayı ayrımcılığa uğrama, gizlilik ilkesinin ihlali gibi başlıca kişilik hakkı ihlallerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türk Medeni Kanunu'nun kişilik hakkının korunması için öngördüğü hukuki mekanizma dikkate alınarak gen analizleri yoluyla meydana gelen saldırılara karşı kişilerin başvurabileceği hukuki yollar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, violation of personality rights in genetic analysis has been examined and this work consists of three main chapters. In the first chapter, concept of genetic analysis and personal rights has been thoroughly analyzed. After stating the importance of genetic analysis, its historical development and its fields of application as well as the ethical discussion about genetic analysis are elaborated upon, and then the concept of personal rights and primary personal rights are covered. In the second chapter, the ways of implementation of genetic analysis and the necessity to protect the genetic information as a part of personal data are mentioned. After that, main breaches of personality rights associated with genetic analysis such as genetic discrimination, violation of right to know and right not to know in genetic analysis and infringement of privacy are studied. In the last part, considering the mechanism established by Turkish Civil Law for the protection of personal rights, the legal remedies in case of personal rights violations stemming from genetic analysis are examined.