Yaşlı bireylerin metropol hayatı içerisindeki bireysel ve mekânsal etkileşimleri: Üsküdar örneği
Individual and spatial interactions of elderly individuals in metropolitan life: The case of Üskudar
- Tez No: 465641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Metropol, Etkileşim, Georg Simmel, Elderly, Metropol, Interaction, Georg Simmel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yaşlılığın artması ve kentleşmenin hızlanmasıyla beraber, metropol içerisinde yaşayan yaşlı bireylerin sayısı artmaktadır. Bu çalışma metropol hayatı içerisinde yaşayan yaşlı bireylerin birey ve mekân ile kurdukları etkileşimlerin incelendiği nitel bir çalışmadır. Bu etkileşimleri ortaya çıkarmak adına İstanbul ili Üsküdar ilçesinde yaşayan 16 kişi ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde yaşlılık literatürü, kent bağlamında ele alınmış, yaşlı bireyin kent içerisindeki etkileşiminin boyutları incelenmiştir. İkinci bölümde Alman sosyolog Georg Simmel'in, metropol, kent ve mekân üzerine söylediklerinden yola çıkılarak, metropol hayatı ve metropol tipi insan tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise saha araştırmasından elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde araştırma sonucu elde edilen bulgular değerlendirilmiş, metropol hayatı içerisinde yaşayan yaşlı bireylerin etkileşim haritası çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of increasing the number of elderly in population and the accelaration of urbanization, the number of elderly in metropolitan areas increases. This research is a qualitative study that examines the interactions that elderly individuals establish with individual and space. To reveal these interactions, interviews were conducted with 16 elderly people who live in Uskudar district. In the first section of the research, literature on elderly was embraced in the context of the urban and the aspects of interactions of elderly individual were examined. In the second section, metropolitan life and metropolitan typology of human were introduced regarding the ideas of Georg Simmel on the metropol, the city and the space. In the third section the results of the field research were discussed. In the final section, findings of the field research were evaluated and the interaction map of elderly people in the metropolitan life was illustrated.