Otizm spektrum bozukluğu hastalarında hedef gen MACROD2 ekspresyon profilinin incelenmesi
Investigation of MACROD2 expression profile in patients with autism spectrum disorder
- Tez No: 538651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, MACROD2, Makro Domain Ailesi, Gen Ekspresyonu, Autism Spectrum Disorder, MACROD2, Macro Domain Family, Gene Expression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Arkaplan ve Amaç: Otizm spektrum bozukluğunun patogenezinde rol oynayan etmenler nihai olarak aydınlatılamamış olsa da, genetik faktörlerin büyük miktarda katkıda bulunduğu, bu genetik mekanizmaların olgular arasında geniş heterojenite gösterdiği ve çevresel faktörlerle etkileşim içerisinde kompleks bir biçimde rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışmada MACROD2 geninin ekspresyon profilini inceleyerek fenotip üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya DSM-5 tanı kriterlerine göre OSB tanısı almış 100 kişilik vaka grubu ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş OSB tanısı almayan 100 kişilik kontrol grubu dahil edildi. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerde sosyodemografik verileri, hastalık şiddetleri ve ilişkili sorunlar tarandı ve kan örnekleri alınarak gen ekspresyon düzeyleri Gerçek ZamanlıPZR yöntemi ile belirlendi. İstatistiksel analizler R ve Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paket Programı (SPSS, 21.0)paket programları kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Araştırmada vaka grubunda yer alan katılımcıların %87'si erkek, %13'ü kadın olup, ay cinsinden yaş ortalaması 111,33 ± 43,53 ay iken, kontrol grubunda yer alan katılımcıların %85'si erkek, %15'ü kadın olup, ay cinsinden yaş ortalaması 110,56 ± 42,85 aydı. Gruplar arasında cinsiyet ve yaş açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Gen ekspresyon analizlerinden elde edilen sonuçlara göre MACROD2 gen ekspresyonunun vaka grubunda kontrol grubundan yaklaşık 2 kat daha az eksprese edildiği gösterildi (vaka ort=0,845, kontrol ort=3,332, fold change=-1,979). Ancak istatistiksel olarak bu değişim anlamlı değildi (p=0,250). Olguların yalnızca bir kısmında MACROD2 geni ve işlevleri otizm etiyolojisine katkıda bulunmuş olabilmesive MACROD2 geni içerisinde otizmle ilişkili olduğu belirlenen değişikliklerin doğrudan sözkonusu genden ziyade, komşuluğundaki diğer genlerin ekspresyonlarını etkiliyor olabilmesi bu durumu açıklayabilir. Sonuç: MACROD2geni ekspresyon profiline dair literatürde uzlaşılmış bir veri olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, sonraki çalışmalar için bir temel olabilecek çalışmamızda saptanan ekspresyon düzeylerinin sonraki çalışmalarda eşlik eden olası genetik değişikliklerle ilişkisellik bağlamında ve MACROD2 geni komşuluğunda yer alan diğer genlerin genomik ve transkripsiyonel değişiklikleri de dahil edilerek araştırılması otizmin etiyolojisine dair genetik etmenlere dair kavrayışımızı arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Pathogenetic mechanisms involved in ASD etiology has not been fully understood. Genetic mechanism underlying ASD is complex and heterogenous as its clinical heterogenitiy, including single gene disorders to polygenic mechanisms to epigenetic alterations. In this study, we aimed to understand MACROD2 expression profile and its correlation with ASD phenotype. Method: This study included a patient group of 100 participants who were fullfilling criterias for ASD according to DSM-V and a control group of 100 age and gender matched participants without diagnosis of ASD.Interviews with participants and their families were conducted andtheir sociodemographic data, disease severity and accompanying symptoms were evaluated. Blood samples were obtained from all patients and gene expression levels determined by Real Time PCR method. R and Statistical Program for Social Sciences (SPSS for Windows, 21.0) were used for statistical analyses. Results: Mean age of patient group was 111,33 ± 43,53 months and 87% were male and 13% were female; while mean age of control group was 110,56 ± 42,85 months and 85% were male and %15 were female. Groups did not differ significantly in terms of gender and age.MACROD2 gene expression were almost two-fold decreased in patient group (0,845) compared to control group (3,332) (Fold Change=-1,979). Though, this finding were not significant statistically (p=0,250). This may be due to MACROD2 may play a role in the etiology of autism in only some of patients and/or genetic variants in MACROD2 may play a regulatory role on transcription of other nearby genes rather than MACROD2. Conclusion: MACROD2 gene's expression profile is not fully identified and understood throughout lifetime and tissues. This study may serve as a basis for future research investigating MACROD2 expression profile associating its genetic variants and nearby other genes and their expression profiles in autism.