Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri ülke notlarının Türk finans sistemi üzerindeki etkileri
Effects of the sovereign ratings on Turkish financial system that given by the credit rating agencies
- Tez No: 465642
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Ülke Kredi Notu, Türkiye, Etik İlkeler, Kredi Temerrüt Takası, NRSRO, International Credit Rating Agencies, Sovereign Rating, Turkey, Ethical Principles, Credit Default Swap, NRSRO
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle ülkelerin ve şirketlerin uluslararası piyasalardan borçlanma imkanları da artmıştır. Özellikle, ekonomik büyüme ve kalkınma hedefleri doğrultusunda uygun maliyetli ve uzun vadeli fon kaynaklarına erişimi kısıtlı olan gelişmekte olan ülkeler için bu fonlar oldukça önem arz etmektedir. Tam bu noktada devreye kökleri 19.yy'a kadar dayanan kredi derecelendirme kuruluşları girmektedir. Bu kuruluşlar verdikleri notlarla ülke ve şirketlerin fon kaynaklarına ulaşım maliyetini belirlemektedir. Kredi notu yüksek olan ülke ve firmalar, dış piyasalardan uygun maliyetle kaynak sağlama konusunda avantaj sağlarken, kredi notu düşük olan ülke ve firmalar bu konuda oldukça dezavantajlıdır. Ayrıca bu kuruluşlar, yatırımcıların hem zaman hem de maliyet açısından yapmaları oldukça zor olan derinleştirilmiş analizleri yapmaktadır. Kredi derecelendirme kuruluşları, kendilerine özgü metodolojilerle yaptıkları ülke ve sektör analizleriyle, yatırımcıları karşılaşacakları riskler hakkında bilgilendirerek onların yatırım kararlarını etkilemekte ve böylece piyasaların yönünü belirlemektedir.Bu çalışmanın temelinde, Türkiye'ye uluslararası alanda faaliyet gösteren ve“üç büyükler”olarak anılan S&P, Moody's ve FitchRatings tarafından uzun vadeli yabancı para cinsinden verilen ülke kredi notlarının, ülkenin temel makroekonomik verileriyle uyumluluğu, ilgili temel istatistiki verilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan tabloların incelenip, analiz edilmesi yoluyla ortaya konulmuştur. Öte yandan, ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile AB üyesi olan ve olmayan bazı ülkelere verdikleri ülke kredi notları, bu ülkelerin temel makroekonomik göstergeleri yönüyle karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, countries and companies have increased borrowing opportunities from international markets under the influence of globalization. In particular, these funds have importance for developing countries with limited access to affordable and long-term funding sources in line with the objectives of the economic growth and development. At this point it is entered into force the credit rating agencies which is rooted until the 19th century. These organizations set the cost of access to funding sources of countries and companies with the notes they give. Countries and companies which has high credit ratings, while offers advantages in providing funds at an affordable cost from foreign markets, countries and companies with low credit ratings are quite disadvantaged in this regard. In addition, they have been making deepened analyzes that are very difficult for investors to make both in terms of time and cost. Credit rating agencies informs investors about the risks they will face, affecting their investment decisions and thus determining the direction of the markets by analyzing their country and sector with their own methodologies. On the basis of this study has been revealed that through the analysis with the tables prepared by bringing together the basic statistical data on the compatibility of the country's long-term foreign currency denominated credit ratings with the country's basic macroeconomic data by the S&P, Moody's and Fitch Ratings operating in the international field in Turkey and referred to as“Big Three”. On the other hand, sovereign rating, which is the relevant credit rating agencies gave to Turkey and some EU member states and non-EU countries, has been analyzed in comparison with the main macroeconomic indicators of these countries.