Optimum para alanı teorisi kapsamında Avrupa Parasal Birliği'nin incelenmesi
The investigation of the European Monetary Union in terms of optimum currency area theory
  1. Tez No: 465674
  2. Yazar: ZEYNEP MORÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Optimum Para Alanı Teorisi, Parasal Birlik, Asimetrik Şoklar, Euro Alanı Borç Krizi, Optimum Currency Area Theory, Monetary Union, Asymmetric Shocks, Eurozone Debt Crisis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Optimum para alanları teorisi ülkeler veya bölgeler arasında parasal birlik oluşturulması ya da ülke veya bölgelerin parasal birliğe girmeleri durumunda göz önünde bulundurulması gereken kriterleri açıklamaktadır. Optimum para alanları literatürü sabit döviz kur sistemi ve esnek döviz kur sistemi arasında tercih yapılmasından kaynaklanan varsayımlar çerçevesinde şekillenmektedir. Avrupa Parasal Birliği'nin ekonomisi küresel kriz sonrasında ortaya çıkan Euro alanı borç krizi ile sarsıntıya uğramıştır. Bu durum parasal birlik içindeki ülkelerin asimetrik şoklara maruz kalmasına ve ülkeler arasındaki ekonomik farklılığın artmasına neden olmuştur. Bu kapsamda Avrupa Parasal Birliği'nin optimum para alanını oluşturup oluşturmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The theory of optimum currency areas describes the criteria to be taken into account if a monetary union is constituted between countries or areas and the criteria to be considered for the countries or if the countries or areas partake in the monetary union. The literature on optimum currency areas is shaped by the assumption based on the preference between fixed and flexible exhange rate systems. The economy of European Monetary Union had a downswing during the Eurozone debt crisis, ensuing the global crisis. This situation caused the countries in the monetary union to be subjected to asymmetric shocks, also leading the increase in the economic disparity between the countries. In this context, it has been argued whether the European Monetary Union has created the optimum currency area.