K.Karayev, A.Rzayev ve S. Aleskerov'un keman ve piyano sonatlarının yapı, yorum ve piyano eşliği açısından Azerbaycan oda müziği repertuvarına katkıları
The contributions of K.Karayev, A. Rzayev and S. Aleskerov's violin and piano sonatas to Azerbaijani chamber music repertoire, in the context of structure, expression and piano accompaniment
  1. Tez No: 465673
  2. Yazar: ZOUMROUD ALİEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜLDEN TEZTEL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan müziği, sonat, keman sonatı, Azerbaijani Music, Sonata, Violin Sonata
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı, Azerbaycan müziğinin önemli temsilcilerinden olan Kara Karayev, Azer Rzayev ve Süleyman Aleskerov'un keman ve piyano sonatlarının yapı, yorum ve piyano eşliği açısından incelenmesi ve bu sonatların Azerbaycan oda müziği repertuvarına katkıda bulunan önemli özelliklerinin belirlenmesidir. Bu çalışmanın, anlam ifade eden bir tarihi ve müzikal çerçeve içinde yer alabilmesi için, öncelikle Azerbaycan müziğinin tarihçesi ve farklı yönleri irdelenmiştir. Çalışmanın konusunu içeren eserlerin formu olan sonat formu, tarihi, müzikal ve teorik açılardan açıklanmıştır. Eserleri incelenen bestecilerin biyografik bilgileri sunulmuştur. Tezin sonraki bölümlerinde, keman-piyano sonatları, yapı ve piyano eşliği açısından detaylı olarak analiz edilmiş; ifade açısından önemli özellikleri ortaya konmuştur. Bu sonatların, geleneksel Azerbaycan müziğinin ögeleri olan mugam ve halk şarkısı tarzlarına bağlantıları; ayrıca klasik batı müziği akımlarını yansıtan özellikleri gibi farklı unsurlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the violin and piano sonatas of the important representatives of Azerbaijani music, Kara Karayev, Azer Rzayev and Süleyman Aleskerov, in terms of structure, expression and piano accompaniment and to assess their main aspects that contribute to Azerbaijani chamber music repertoire. In order for this study to stand in a meaningful historical and musical framework, Azerbaijani music is discussed in terms of its history and various aspects. Sonata form, as the main structure of the subject of the works in this thesis, is explained historically and theoretically. Biographical information on the featured composers are presented. The following sections of the thesis include the detailed analysis of the violin and piano sonatas in relation to structure, expression and piano accompaniment; along with their important musical characteristics. The various aspects of the sonatas, such as their relation to Azerbaijani traditional forms, including mugam and traditional songs, and their portrayal of western classical trends are discussed.