Televizyon dizilerinin izlenme durumu ve televizyon dizilerindeki şiddet eğiliminin izleyici üzerindeki etkisi: Acımasız Dünya Sendromu ekseninde bir araştırma
The watching habits of the viewers and the impact of the tendency of violence in television series on the audience:Research in the framework of the Mean World Syndrome
- Tez No: 465677
- Danışmanlar: PROF. ARZU KİHTİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kitle İletişim Araçları, Televizyon ve Çocuk, TV Dizileri, Yetiştirme Kuramı, Acımasız Dünya Sendromu, Violence, Mass Media, Television and Child, TV Series, The Cultivation Theory, The Mean World Syndrome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada, İstanbul'da yaşayan izleyicilerin televizyon dizilerini izleme durumu ile şiddet kavramı hakkındaki algı, tutum ve farkındalıkları araştırılmıştır. George Gerbner ve arkadaşları tarafından yürütülen“Kültürel Göstergeler Projesi”kapsamında ortaya çıkan“Yetiştirme Kuramı”çerçevesindeki“Acımasız Dünya Sendromu”, dizilerdeki şiddetin izleyiciler üzerindeki etkisi bağlamında ele alınarak incelenmiştir. Aynı zamanda araştırma verileri, izleyicilerin sosyo-demografik özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırma nicel ve ilişkisel tarama modelindedir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak soru formu aracılığı ile saha araştırması yapılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul'dur. İstanbul'un Avrupa ve Asya yakaları eşit olacak şekilde rastgele 12 farklı ilçe seçilmiş, her iki yakadan eşit olarak rastgele seçilen 600 katılımcı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Anketlerden elde edilen veriler“SPSS 23”programı yardımıyla incelenmiştir. Çalışmada, frekans tabloları ve çapraz tablolar gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra,“Mann Whitney U”,“Kruskal Wallis H”, ve“Çoklu Regresyon Analizi”kullanılmıştır. Uygulanan çoklu regresyon analizinin sonucuna göre; izlenilen dizi sayısı arttıkça, acımasız ve tehlikeli dünya algısı da artmaktadır. Diğer bir deyişle daha fazla dizi izleme, dünyanın daha tehlikeli ve acımasız olarak algılanmasına neden olmaktadır. Katılımcıların yaşadıkları bölgeye göre de acımasız ve tehlikeli dünya algılarının değiştiği tespit edilmiştir. İstanbul'un Avrupa yakasında yaşayanların, Asya yakasında yaşayanlara nazaran dünyayı daha acımasız ve tehlikeli olarak algıladıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the watching habits of television series of the viewers living in Istanbul and their perception, attitudes and awareness about the concept of violence have been studied. The“Mean World Syndrome”in the context of the“Cultivation Theory”that emerged within the“Cultural Indicators Project”conducted by George Gerbner and his colleagues, has been examined in the context of the impact of violence in the series. In addition, the research data, were evaluated in terms of the socio-demographic characteristics of the audience. The research is in the quantitative and relational screeing model. A field survey has been conducted via questionnaire using convenience sampling technique. The universe of the research is Istanbul. 12 different districts have randomly been selected with equal number of participants, who are 600 people in total, from both the European and the Asian sides of Istanbul. The data obtained from the questionnaires have been analyzed by using“SPSS 23”program. In the study,“Mann Whitney U”,“Kruskal Wallis H”, and“Multiple Regression Analysis”have been used in addition to descriptive statistics such as frequency tables and cross tables. According to the results of the multiple regression analysis, as the number of sequences watched increases, the perception of the ruthless and dangereous world increases. In other words, watching TV serials more causes the world to be perceived more dangerous and relentless. It has been found that the perceptions of the world change according to the region where the participants live and the perils of the world are in danger. It has been determined that those living in the European side of İstanbul perceive the world as more cruel and dangerous than those living in the Asian side.