Piyasa teorileri kapsamında GSM operatörlerinin etkinliği: Türkiye GSM piyasası analizi
Effectiveness of gsm operators within the scope of market theories: Turkish GSM market analysis
- Tez No: 465685
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Piyasa, GSM, Piyasa Teorileri, Market, GSM, Market Theori
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
İletişimin tüm piyasa işleyişlerinde etkin unsur olması, günümüzde iletişimin mobil ağırlıklı oluşu ve teknolojik ilerlemenin belki de en fazla gerçekleştiği ve en hızlı olduğu alanlar içerisinde cep telefonları ve iletişim sistemlerinin yer alması GSM piyasasının önemini artırmaktadır. Bu nedenle diğer piyasalar üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak etkili olan GSM piyasasına yapılan yatırımlar her geçen gün artmaktadır. Hem yatırımlar açısından hem de diğer piyasalara etkileri sebebiyle GSM piyasasında temel aktörler olan GSM operatörleri ve abone davranışlarının piyasa işleyişi üzerindeki etkileri ve rolleri oldukça önemlidir. Bu çalışmada piyasa kavramı ve piyasa teorilerinden hareketle, hem aboneler, hem de operatörler açısından Türkiye GSM piyasası incelenerek uluslararası GSM piyasalarıyla karşılaştırılacak ve piyasa teorileri içerisindeki yerini belirlemek ve piyasa işleyişini açıklamak amacıyla çeşitli analiz yöntemleri ile piyasa yapısı sınanacaktır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise Türkiye GSM piyasasının iktisadi piyasa teorileri içerisindeki yeri ve neden bu konuma sahip olduğu açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The fact that communication is an effective element in all market operations increases the significance of the GSM market because of the mobile-oriented nature of communication and the inclusion of mobile phones and communication systems in areas where technological progress is perhaps the most rapid and fastest. As a result, investments in the GSM market, which are directly or indirectly influential on other markets, are increasing day by day. The role and effects of GSM operators and subscriber behaviors on the market functioning are very important because they are the main actors in the GSM market due to their investment and other market effects. In this study, we will examine the Turkish GSM market in terms of both subscriptions and operators, compare it with the international GSM markets and examine the market structure with various analysis methods in order to determine its place in the market theories and explain the market operation. In the conclusion part of the study, it will be explained why Turkey's GSM market is in the theories of economic market and why it has this position.