Blok zincir tabanlı merkezi olmayan finansman yapısı ile piyasa faiz oranlarının karşılaştırılması
Comparison of blockchain based decentralized financing structure and market interest rates
  1. Tez No: 810641
  2. Yazar: SAADET KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ATAGAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain, Blok Zinciri sistemi, Bitcoin, Kripto varlık, Faiz Oranları, Finansal muhasebe, Blockchain, Blockchain system, Bitcoin, Cryptocurrency, Interest rates, Financial account
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada blok zincir tabanlı merkezi olmayan finansman yapısı içindeki en çok bilinen beş kripto para ile merkezi yapıdaki piyasa faiz oranları karşılaştırılmış ve piyasa faiz oranlarındaki değişiklikler ile kripto para fiyatları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde blok zincir (blockchain) teknolojisi kapsamında blok zincir kavramı, blok zincir türleri ile blok zincirin avantaj ve dezavantajları ele alınmaktadır. İkinci bölümde ödeme yöntemleri ve kripto paralar incelenmektedir. Ödeme yöntemlerinde kartlı ve kartsız ödeme yöntemleri, elektronik paralar ve sanal para birimleri örneklendirilerek ele alınmıştır. Bunun yanında kripto para kavramı, kripto para piyasaları, en yüksek hacimli ve en çok bilinen beş kripto para incelenmiş ve son olarak kripto para fiyatlarını etkileyen faktörler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise piyasa faizleri incelenirken para politikaları, faiz teorileri, finansal piyasalar, faiz kavramı, faiz oranlarını etkileyen faktörler başlıklar halinde incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde araştırmanın yöntem ve bulguları ile araştırmanın hipotezlerine ait sonuçlara yer verilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular analiz edilirken, ölçüm araçlarına ait betimsel bulgular ortalama ve standart sapma değerlerinden faydalanılmıştır. Bu verilerin normal olması sonucu kripto para ve piyasa faiz oranları arasındaki ilişkinin incelenmesi Pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the five most well-known cryptocurrencies in the blockchain-based decentralized financing structure were compared with the centralized market interest rates, and it was examined whether there is a significant relationship between the changes in market interest rates and the prices of cryptocurrencies. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, the concept of blockchain, the types of blockchain and the advantages and disadvantages of blockchain were discussed within the scope of blockchain technology. In the second chapter, payment methods and cryptocurrencies were examined. In the payment methods, card and cardless payment methods, electronic money and virtual currencies were discussed with examples. In addition, the concept of crypto money, the crypto money markets, the highest volume and the five most known cryptocurrencies were examined and finally the factors affecting the crypto money prices were evaluated. In the third chapter, while investigating market interest rates, monetary policies, interest theories, financial markets, the concept of interest, factors affecting interest rates were studied under headlines. In the fourth chapter of the study, the methods and findings of the research and the results of the research hypotheses were given. While analyzing the findings obtained in the research, the descriptive findings of the measurement tools, the mean and the standard deviation values were used. As a result of these data being normal, the analysis of the relationship between crypto money and market interest rates was performed using Pearson correlation analysis.