Sohbetnâme-i Muhammed Murâd Buhârî (Metin ve inceleme)
Sohbetnâme-i Muhammed Murâd Buhârî (Text and interpretation)
  1. Tez No: 465684
  2. Yazar: FAKİRULLAH YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Murad Buhârî, Hüseyin Lâdikî, sohbetnâme, menâkıb, tasavvuf, Nakşibendîlik, Murad Buhârî, Hüseyin Lâdikî, sohbetnâme, menâkıb, sufism, Naqshbandi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışma, Hüseyin Lâdikî tarafından şeyhi Muhammed Murâd Buhârî'nin Bursa'da ikameti sırasında, sohbet meclislerinden derlenen Sohbetnâme-i Muhammed Murâd Buhârî adlı eserin incelenmesi, tenkitli metni, bugünkü Türkçeye aktarımı ve metinde geçen tasavvuf terimlerinin sözlüğünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde menâkıbnâme ve sohbetnâme türlerinin tanımlarına yer verilerek her iki türün de başlangıcından XVIII. yüzyıla gelinceye kadarki seyri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Muhammed Murâd Buhârî'nin hayatı, eserleri, sohbetnâmesi, eserin nüsha tavsifleri, üslup-dil ve muhteva özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, biri Süleymaniye Kütüphanesi (Murad Buhari Koleksiyonu, nr. 256), diğeri İ.B.B. Atatürk Kitaplığı'nda (Osman Nuri Ergin Yazmaları, nr. 883/12) bulunan eserin nüshaları esas alınarak tenkitli metni hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde ortaya konan metnin bugünkü Türkçeye aktarımı yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise sohbetnâme metninde yer alan tasavvuf terimlerinin sözlüğü hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work consists of analysis, critical edition, adaptation into current Turkish, and dictionary of sufism terms of Sohbetnâme-i Muhammed Murâd Buhârî, which was compiled by Hüseyin Lâdikî at the conversation circles of his sheikh Muhammed Murâd Buhârî, when he had stayed in Bursa. The introduction of this work includes definitions of the genres menâkıbnâme and sohbetnâme and progress of both genres until XVIIIth century. In the first chapter, Muhammed Murâd Buhârî's life and works, his sohbetnâme, descriptions of its copies and stylistic, linguistic aspects and contents of the sohbetnâme are discussed. The second chapter is the critical edition of the sohbetnâme, based on the copies located at Süleymaniye Kütüphanesi (Ms. Murad Buhari 256) and İ.B.B. Atatürk Kitaplığı (Ms. Osman Nuri Ergin 883/12). The third chapter includes the adaptation of the original work into current Turkish. The fourth chapter includes the dictionary of sufism terms which are mentioned in the text.