Mekân ve siyaset ilişkisi: Türkiye'de 2000 yılı sonrası müşterekler siyaseti
Relationship between space and politics: Politics of commons post 2000's in Turkey
- Tez No: 465694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E. ZEYNEP SUDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Mekân Üretimi, Neoliberal Küreselleşme, Müşterekler, Müşterekler Siyaseti, Space, Production of Space, Neoliberal Globalisation, Commons, Politics of Commons
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tezin amacı kapitalizmin içerisine girdiği krizlerden her seferinde çıkabilmeyi başarmasının arkasında yatan nedenin kapitalizmin var olan mekâna sermayenin aşırı birikiminin kaydırılmasıyla yayılması ve böylece var olan mekânı dönüştürerek kendi mekânını üretmesi olduğu temelinden yola çıkılarak; neoliberal kapitalizmin günümüzde yarattığı tahakkümden kurtulmak için mekân kullanılarak alternatif yolların nasıl üretilebileceğini Türkiye bağlamında tartışmaktır. İlk bölüm çalışmanın teorik kısmını oluşturan mekânın tarihsel gelişme içerisinde kapitalizmin etkisiyle nasıl değiştiğinin açıklandığı, ardından mekân kavramına getirilen farklı yaklaşımların tartışmasından oluşmaktadır. Bu bölümün bir diğer başlığı olarak mekânın siyaset ile olan ilişkisi örnekler bağlamında tartışılacaktır. İkinci bölüm çalışmada neden 2000 yılı sonrasının temel olarak alındığının belirtilmesi amacıyla bu döneme kadar olan tarihsel gelişim içerisinde iktisadi durum değerlendirilerek, neoliberal ideolojiyi ve esnek üretime dayalı neoliberal küreselleşmeyi ortaya çıkaran durumlar ele alınacak, özellikle sermayenin birikim aracılığıyla kentlerde nasıl yoğunlaştığı ve bu bağlamda 1980 neoliberalizm dalgasının günümüze kadar Türkiye'nin mekânsal dönüşümüne etkisi ortaya konulacaktır. Son bölümde mekân üretmenin toplumsal hareketlerin oluşumundaki etkilerinin neler olduğu, toplumsal hareketlerin mekânsallığı, kapitalizmin mekân üretimine karşı alternatifi olacak müşterekler siyasetinin pratik deneyimleri üzerinden tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it will be argued via to Turkish experience, how can produce alternative ways of using space to get rid of the recent crisis situation of neoliberal capitalism with regard to the fact that the reason behind the success of overcoming the crisis that capitalism has gone through spreads to the existing space by shifting the excess of accumulation of capital to produce its own space by transforming its existing space. The first chapter explains which consisted of theoritical parts in historical development of space and how has changed with effects of capitalism, this part also includes discussions on different approaches in concept of space. Besides; examples are given regarding to space and politics as another title, the relationship between space and politics reveals. In the second chapter, in order to clarify the reason why this study used the years post 2000's as base, economic conditions in the course of history to date will be re-examined, and the conditions that have led to neoliberal globalisation which is based on neoliberal ideology and flexible production will be discussed in order to put forth how the capital in cities have increased by means of savings and the effects of neoliberalist waves to the spatial transformation in Turkey. At the last chapter, we will deal with the effects of space production on the formation of social movements, and spatiality of social movements on the basis of pratical experiences of politics of commons as an alternative space production towards capitalism.