Yerel sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi bağlamında çevreye duyarlı bütçeleme sistemi ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Environmentally concious budgeting system in the context of local sustainability and environmental management and its applicability in Turkey
- Tez No: 465695
 - Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ALTUĞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Yeşil Bütçe, Yerel Çevre Yönetimi, Çevresel Bütçe, Green Budgeting, Local Environment Management, Environmental Budgeting
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 246
Özet
Yerel çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için çevre yönetimi uygulaması diğer tüm düzeylerde önem taşımakla birlikte, özellikle yerel düzeyde önem arz etmektedir. Çünkü bu şekilde çevre sorunlarının kaynağında önlenmesi olanağı ortaya çıkmaktadır. Belediyelerin en yaygın kurumlar olmaları ve taşıdıkları yerellik niteliği nedeniyle yerel düzeyde çevre yönetiminin temel kurumları olma özelliğine sahiptirler. Bu bağlamda belediyeler, hem yerel düzeyde çevre sorunlarının önlenmesi ve çözülmesinde hem de bu düzeydeki sorunların kaynağında çözülerek bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde yayılmasının önlenmesinde önemli işlevlere sahiptirler. Dolayısıyla çevre sorunlarıyla yerel düzeyde mücadele edebilmek için sistemli ve bütüncül bir çevre yönetim sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple, çalışmada bir yerel çevre yönetimi sistemi ve bütçeleme tekniği olan çevreye duyarlı bütçeleme sisteminin ülkemizde uygulanmasına ilişkin öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environment management applications are important at all levels for contributing to the local environmental sustainability but it is crucial at local level especially. Because, in that way, the possibility of preventing the environmental problems at source arises. Municipalities have the speciality of being the basic institutions of environment management at local level because of their local characteristics and being wide-ranging institutions. In that context, municipalities have an important function at preventing and solving the environmental problems at local level as well as avoiding the spreading of these problems to the national and global levels by solving them at source. Accordingly, a systematic and integrative environment management system is needed for challenging the environment problems at local level. For that reason; in this study, recommendations about the application of the environmentally conscious budgeting system in our country as a budgeting technique and an environment management system, had been tried to bring forward.