Kentsel mekânın hızlı dönüştüğü süreçlerde 'kültürel sermaye' ve 'ekonomik sermaye' ilişkisi: Tokat'ta 2000'li yıllarda kentsel mekânın dönüşümü ve 'bağ evleri' örneğinde bir inceleme
'Cultural capital' and 'economic capital' relation between the quick converting process od urban spaces: Conversion of urban spaces in Tokat in the 2000s and an investigation on 'vineyard houses'
- Tez No: 491326
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Habitus, Sermaye, Ekonomik-Kültürel Sermaye, Kullanım-Değişim Değeri, Somut-Soyut Mekân, habitus, capital, economic-cultural capital, use-exchange value, concrete-abstract space
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Zaman içinde belirli bir süre bir mekânda yaşanması sonucu o mekân ile ilişkisel habitusun ve kültürel sermayenin geliştiği görülmektedir. Üretim ilişkilerindeki dönüşümler sonrası mekân hızlı bir dönüşüm süreci içine girse de toplum yaşanan dönüşüm karşısında sahip olduğu habitusu ve sermayeyi sürdürme eğilimindedir. Neoliberal politikaların baskınlığını artırdığı 1980 sonrası ile birlikte Türkiye'de öncelikle büyük kentlerde, 2000'li yıllardan sonra küçük kentlerde mekân hızla dönüştürülmüş, somut ve kullanım değeri merkezli yapı yerini soyut ve değişim değeri merkezli bir yapıya bırakmıştır. Araştırmada geçmişten beri süregelen çift döngülü hayatın yazlık ayağını oluşturan Tokat bağ evlerinin ve bağ evlerinde sürdürülen geleneksel mekân kullanma biçimlerinin, değişim değerinin ön plana çıkarılmasıyla mekânsal, toplumsal ve kültürel olarak geçirdiği dönüşümlerin sermayeler arası ilişkileri ve habitusları ne şekilde etkilediği incelenmiştir. Bu soruya yanıt ararken Lefebvre'nin mekânın yeniden üretimi, kullanım-değişim değeri, somut-soyut mekân kavramlarından; Bourdieu'nun sermaye, alan, habitus kavramlarından faydalanılmıştır. Çalışmanın saha araştırmasında Tokat'ın mekânsal değişimi ve bağ evlerine yönelik yapılandırılmamış görüşme teknikleri ile alandan bilgi toplanarak niteliksel çözümleme tekniği ile analizi yapılmıştır. Geleneksel mekân kullanma biçimlerinin köklü bir geçmişe sahip olduğu Tokat'ta kültürel sermaye ve mekân ile ilişkisel habitusun mekânı metalaştıracak her projeye karşı bir direnç odağı oluşturması beklense de, yaşanan hızlı değişim sonrası değişim değeri merkezli bir anlayışa gerçekleşmiş ve hızla yükselen ekonomik yapının bağ evlerinin bir meta olarak görülmesine yol açmıştır. Halkın habitusuve kültürel sermayeyi sürdürme eğilimi kapitalist sistemin ekonomik getirileri karşısında zayıflamış ve dönüşüm geçirmiştir. Bu süreçte kültürel ve ekonomik sermaye arasında yaşanan çatışmanın galibi sermayenin yoğunlaşmasıyla birlikte yükselişe geçen yeni ekonomik sermaye olmuştur.
Özet (Çeviri)
It has been observed that the habitus relational with space and cultural capital improved with the resultant living in a space for a certain period of time. Even after the converting that have consisted in production relations, the space goes into a rapid converting process, the society tend to continue the habitus and the capital that it has in front of the living conversion. Period after 1980 in which neo-liberal politics increased the dominance of urban space in Turkey, first in the large cities, and the small cities after 2000s, urban spaces were quickly converted to concrete and use-centered structures, converting space and society structures into abstract and exchange-centric structures. It has been investigated in the research, how Tokat vineyard houses and the traditional spatial use of vineyard houses, which constitute the summerhouses of the double cycling life which has been continuing since the past, and the spatial converted of value of the capital together with the conversion of the capital into the space and how spatial and social and cultural conversion converted to the relations between capital and habitus. In looking for answers to this question has benefited from Lefebvre's reproduction of space, the value of use-exchange, the concept of concrete-abstract space; Bourdieu the concepts of capital, field, habitus. In the field research of the study, the unstructured interview techniques analyzed by qualitative analysis technique. Although it is that traditional forms of using space will have a long history, cultural capital and space relational habitus in Tokat are expected to constitute a resistance point against every project that will commodification the space. However, after the rapid change, the value of change is centered and the rapidly growing economic structure is as a commodity. The tendency of the people to continue habitat and cultural capital has weakened and converted in the face of economic returns of the capitalist system. In this process, the intense conflictual between cultural and economic capital, together with the concentration of the capital, has become the new economic capital that has risen.