Şeyhülislamlık belgelerinde Hz. Peygamber'in ilmî mirası (1879-1924) yılları Seyyid Ulema biyografileri
The scholarly heri̇tage of the Prophet Muhammed i̇n the documents at the offi̇ce of the Shei̇kh al-İslam (1879-1923) Seyyid Scholar biographies
  1. Tez No: 465693
  2. Yazar: ESRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Şeyhülislamlık, Seyyid, Ulema, Biyograf, The Prophet Muhammed, Sheikh Al-Islam, Seyyid Scholar, Biograph
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 546
Özet
Osmanlı devletinde Tanzimat'tan sonra devlet memurları ile ilgili bilgilere hızlı ve kolay ulaşabilmek amacıyla özlük hakları konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştır. 1879 yılında Sicill-i Ahvâl İdaresi kurulmuş, böylece memurun doğum tarihi, eğitim durumu, görevleri, eserleri, rütbe ve madalyaları gibi bilgiler Sicill-i Ahvâl İdaresi'nin bünyesindeki tercüme-i hâl dosyalarında muhafaza edilmiştir. İlmiye personelinin bilgileri de derli toplu olarak Şeyhülislamlıktan günümüze intikal etmiştir. İslâm Tarihi'nin her döneminde, Hz. Peygamber'in neslinden gelen seyyid ve şerifler, fethedilen bölgelerde İslâm'ın ve yeni devletin gücünün yayılmasında etkili oldukları gibi Hz. Peygamber'in ilmi mirasının aktarılmasında da mihenk taşı olmuşlardır. Bu çalışmada Şeyhülislamlık Belgeleri Işığında Hz. Peygamber'in ilmi mirasını günümüze aktaran seyyid ulemanın biyografileri ele alınmıştır. Şeyhülislamlık Arşivi'ndeki yaklaşık 7.554 ulema içerisinden Hz. Peygamber ve Sahabe-i Kiram nesline mensup âlimlerin kimlik bilgileri, sayısal olarak istatistiki verileri ve ilmi kariyerleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the Tanzimat period brought some new regulations regarding the rights of the civil servants in order to accelerate and facilitate the access to knowledge about them. In 1879, Sicill-i Ahval İdaresi (“Biographical Registries Office”) was founded. Thereby information about civil servants; such as their dates of birth, education levels, duties, works, ranks, and medals, was preserved in biography files (tercüme-i hâl dosyaları) at the Sicill-i Ahval İdaresi. The records about the scholarly personnel at the office of the Sheikh al-Islam have reached in an organized manner today. Throughout Islamic history, the descendants of the Prophet Muhammad (seyyid and şerif) have helped for the spread of Islam and the power of the new state to the conquered regions, and they constituted touchstones for the transfer of the Prophet's scholarly heritage. In this study biographies of the seyyid scholars (ulema) that carried the Prophet's scholarly heritage to this day are examined in light of the documents at the office of the Sheikh al-Islam. Among the approximately 7554 scholars at the Archive of the office of the Sheikh al-Islam, biographies, identity information, and scholarly careers of the scholars that descended from the Prophet Muhammad or his companions as well as statistical data pertaining to their numbers are examined.