Simone de Beauvoir'ın yaşamı ve yapıtlarında özgürlük ve bağımlılık arasındaki ilişki
The relationship between freedom and dependence in Simone de Beauvoir's life and works
  1. Tez No: 465696
  2. Yazar: EMİNE HİLAL AKBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL BERKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Fransız Dili ve Edebiyatı, Philosophy, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: özgürlük, bağımlılık, seçim, durum, kadın, freedom, dependence, choice, situation, women
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada Simone de Beauvoir'ın özgürlük ve bağımlık arasında kurduğu doğrudan ilişki incelenecektir. Çünkü Beauvoir' a göre insanın özgürlüğü içinde bulunulan“durum”a ve“diğer insanlar”a bağlı hatta bağımlıdır. Onun ortaya koyduğu özgürlük anlayışı, insanın seçim yapmasını ve somut eylemde bulunmasını gerektirir. İnsanın seçimleri içinde bulunduğu durumla, eylemleri ise diğer özgür insanların bunları tanımasıyla doğrudan ilişkilidir. Yani insan hem eylemlerinin öznesi hem de bu dünyadaki sınırlı durumunun bir nesnesi konumundadır. Bu iki konum arasında insanın durumu bir belirlenmemişliktir ve bu yüzden de insan özgürdür. Bu boyutuyla Beauvoir'ın özgürlük anlayışı; Sartre'ın başlangıçta mutlak bir nitelik taşıyan, savaş sonrası ise Marksist bir dönüşüm geçiren özgürlük anlayışından ve genel olarak varoluşçuluğun özgürlük anlayışından farklıdır. Bu çalışmada Beauvoir'ın kendine özgü özgürlük anlayışını ve farkını ortaya koyabilmek açısından öncelikle varoluşçuluğun ve Sartre'ın özgürlük anlayışları incelenmiştir. Ardından Beauvoir'ın özgürlük anlayışı özelikle felsefi eserleri, otobiyografisi ve diğer ikincil kaynaklar aracılığıyla ortaya konulmuştur. Özellikle kadınların içinde bulunduğu bağımlılığın sebeplerini anlamak açısından onun kadınların durumuna odaklandığı İkinci Cins eserindeki görüşlerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the direct relationship between Simone de Beauvoir's freedom and dependence will be examined. According to Beauvoir, freedom of persons binds to the“situation”that they are in and“other persons”and even dependent on them. Her understanding of freedom requires one to make a choice and take a concrete action. Preferences of human beings are relevant to the situation one is involved while their actions are also directly related to the recognition of them by other free human beings. That is to say, human beings are in the position of both the subject and object of their actions. The situation of human beings between the two positions is an ambiguity and therefore they are free. In this respect, Beauvoir's understanding of freedom is different from that of Sartre's which initially has an absolute character but undergoes a Marxist transformation and existentialism in general. In this thesis, firstly, existentialist and Sartre's perspectives on freedom are analyzed in order to elucidate Simone de Beauvoir's own distinctive understanding of freedom. Then, her understanding of this concept is elaborated by examining especially her philosophical works, autobiography and other secondary sources. Specifically, in terms of understanding the causes of subordination of the women, The Second Sex where she focuses on“situation of women”is used.