Belleğin yazınsal bir anlatımı olarak Umberto Eco'nun Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi romanı
Umberto Eco's The Mysterious Flame of Queen Loana novel as a literary expression of memory
- Tez No: 465708
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN GÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İtalyan Edebiyatı, Kolektif Bellek, Kültürel Bellek, Disiplinlerarası Yaklaşım, Anlatı, Metinlerarasılık, Yenidenyazım, Italian Literature, Collective Memory, Cultural Memory, Interdisciplinary, Narration, Intertextuality, Rewriting
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İtalyan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tezde İtalyan edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olan Umberto Eco'nun birçok farklı disiplinde incelenen eserleri arasında geri planda kalmış romanı Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi romanındaki kurgusal anlatıda görülen bellek kavramı, sosyoloji ve felsefe gibi disiplinlerden yararlanılarak okur merkezli kuramlar çerçevesinde incelenmektedir. Disiplinlerarası bir okuma biçiminin geliştirilebilmesi amacıyla başta felsefe ve sosyoloji disiplinlerinin konusu olan bellek kavramının, edebî eserler çerçevesinde İtalyan edebiyatından bir örnek üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, bellek araştırmalarının konusu olan bireysel bellek, kültürel bellek, tarihsel bellek ve tüm bu bellek türlerini içinde barındıran kolektif belleğin, çağdaş dönem İtalyan edebiyatında, kuramsal araştırmaları ve kurgu anlatılarıyla ses getirmiş İtalyan yazar Umberto Eco'nun, Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi romanında nasıl ele alındığı üzerinde durularak İtalyan edebiyatındaki sayısız eserde, gerek tarihi gerek otobiyografik anlatılar gibi farklı türlerde aktarılmış İkinci Dünya Savaşı ve İtalya'nın faşizm dönemi yıllarının, tarihsel ve sosyo-kültürel yapısının bellek türleri aracılığıyla nasıl aktarıldığı incelenmektedir. Kolektif belleği oluşturan bellek türlerinin, bu eserin sınırları içerisinde metinlerarasılık, yenidenyazım gibi edebiyat kavramları ve kültürel belleğin aktarımında kullanılan araçlar ile sunulduğunun saptanması; edebiyat ve bellek ilişkisinin, bir toplumun sahip olduğu kimliğin, dahası İtalyan toplumunun İkinci Dünya Savaşı ve faşizm dönemi yıllarının şekillendirdiği benliğini muhafaza etmesinde nasıl bir rol üstlendiği aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of memory is examined in the scope of fictional narrative in collaboration with disciplines such as sociology and philosophy by revolving around reader based theories through The Mysterious Flame of Queen Loana, a less prominently studied novel amongst the many other more that were bestowed interdisciplinary attention, of Umberto Eco, one of the luminary representatives of Italian literature. Aiming to contribute to interdisciplinary reading practice, the concept of memory which is mainly a topic of sociological and philosophical disciplines is attempted at being interpreted over an exemplary of Italian literature within the schematics of literary work. For that purpose, how the historical and sociocultural structure of the World War II and the fascist era of Italy have been narrated in countless literary works of various genres such as historical and autobiographical narrations utilising memory types is examined by dwelling upon how the subject matter of memory studies regarding individual, cultural, historical, and including all, collective memory have been taken into account in the novel The Mysterious Flame of Queen Loana by Italian author Umberto Eco whose theoretical studies and fictional narrative changed the course of contemporary Italian literature. These memory types that are consisted in collective memory are established to be presented via literary concepts such as intertextuality and rewriting, and tools utilized for the transference of cultural memory; hence explaining the role this construction takes on concerning the relationship between literature and memory, the identity of society and above all, the years of World War II and the fascist era in shaping and subsequently preserving the social identity in Italy.