Paralel dağıtım sistemlerinde katlı rotalama
Double-layer optimization on parallel distribution networks
  1. Tez No: 465753
  2. Yazar: AHMET ÜÇÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Kapasiteli Araç Rotalama, Uyarlanmış Geniş Komşuluk İlişkisi Algoritması, Doğrusal Programlama, Paralel Dağıtım Sistemlerinde Katlı Rotalama, Ecza Deposu Dağıtım Planlama, Supply Chain Management, Capacitated Vehicle Routing, Adaptive Large Neighborhood Search Algorithm, Linear Programming, Double Layer Optimization on Parallel Distribution Networks, Pharmaceutical Warehouse Distribution Planning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kapasite kısıtlı araç rotalama problemi, dağıtım aracı kapasite kısıtı altında en düşük toplam yolu kat ederek en fazla teslimatı gerçekleştirme durumunu tanımlar. Bu tez çalışmasında KARP başlığı altında aynı dağıtım coğrafyasında bulunan teslimat noktalarına birden çok dağıtım süresi önceliği ile dağıtılan siparişlerin katlı rotalanması çalışılmıştır. Kapasiteli araç rotalama problemi çözümü Uyarlanmış Geniş Komşuluk İlişkisi Algoritması (UGKİA) ile çözülürken buna ilave edilen Doğrusal Programlama eki ile birincil öncelikli rotaları belirlemiş dağıtım yapısına, kapasite ve toplam dağıtım zamanı kısıtları altında ikincil dağıtım siparişleri ilave edilmiştir. Uygulama bölümünde ise İstanbul da yerleşik bir ecza deposunun farklı teslimat öncelikleri nedeni ile aynı teslimat noktalarına birbirinden ayrı olarak dağıtımı yapılan ilaç ve ıtriyat konulu ürünlerinin bir kerede katlı dağıtım planı ile dağıtımı çalıştırılmıştır. İlaç ve ıtriyat ürünlerinin birbirinden farklı iki rota planı ile dağıtımına karşın, tek elden katlı planlanması ile oluşan sonuçların karşılaştırılması yapılarak, sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Capacitated Vehicle Routing problem defines the state of maximum deliveries by running the lowest total path under the distribution vehicle capacity constraint. In this thesis, under the title of CVRP, worked on the double layer routing where all the delivery points are same distribution region but some of them have a different priority. While capacitated vehicle routing problem solved with Adaptive Large Neighborhood Search Algorithm (ALNS) for primary delivery orders, secondary orders have been added to primary routes by using linear programming under the vehicle capacity and total route time constraints. In the application section, double layer distribution planning was worked for one pharmaceutical warehouse located in Istanbul, where drug and non-drug orders have been distributed same delivery points with different delivery plans, because of their delivery priorities were different. Despite the distribution of drug and non-drug products by two different route plan, one hand double layer distribution planning results were compared and interpreted.