Filistinli edebiyatçı Cihad er-Recebi'nin 'Len Emute Suden' adlı romanının incelenmesi
Palestenian writer Jehad al-Rajabi and analysis of her novel 'Len Emute sSden'
- Tez No: 465752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Modern Filistin Edebiyatı, Filistin Romanı, Cihad erRecebî, Palestine, Modern Palestinian Literature, Jihad al-Rajabi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada Filistinli yazar Cihad er-Recebî ve onun (لن اموت سدى )“Len Emute Suden”adlı romanı incelenmiştir. Cihad er-Recebî Filistinli modern roman yazarları arasında önemli yer tutan bir kadın edebiyatçı olup“Len Emute Suden”adlı romanıyla İslami Arap Edebiyatı Birliği tarafından birincilikle ödüllendirilmiştir. Roman, sosyal içerikli türde kaleme alınmış, İslami edebiyat literatürünün güzel bir örneğidir. Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazarın da dahil olduğu İslami edebiyat kavramı hakkında genel bir bilgi verilirken ilk bölümde Filistin edebiyatı merhaleler halinde incelenmiştir. Dönemin kültürel ve siyasi olaylarına dikkat çekilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın hayatı ve edebi kişiliği, romanları, kısa hikayeleri, çocuk hikayeleri, senaryoları ve basında çıkan yazıları başlıklar altında ele alınmıştır. Önemli bazı eserlerine kısaca yer verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümü ise tezimizin de konusu olan“Len Emute Suden”in tahlili, şekil ve içerik açısından incelenmesi üzerine ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we examined the novel of Palestinian novelist Jihad al-Rajabi and her book,“Len Emute Suden”(لن اموت سدى ). Al-Rajabi has an important role in literature as a modern Palestinian novelist and her book was awarded for the first prize at the International League of Islamic Literature. This study consist of an introduction and three chapters. In the introduction part of our study we gave a general information about Islamic Literature which is also followed by the author. In the first chapter we examined the Palestinian Literature and pointed out the cultural and the political events along the stages. On the other hand in the second chapter we examined the life of author Jihad al-Rajabi and her literal opinions followed by the titles as her novels, short stories, children stories, scripts and published articles in the press. Lastly, in the third chapter of our study we analised the novel -which is the subject of our thesis- in terms of form and content .