Yeni iletişim teknolojileri ile dönüşüme uğrayan aktivizm olgusu: change.org ve avaaz.org çözümlemeleri
The activism phenomenon that transformed with the new communication technologies: Analysis of change.org and avaaz.org
  1. Tez No: 465755
  2. Yazar: AYDA AKBIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivizm, Dijital Aktivizm, Dijital Dilekçe Platformu, Change.org, Avaaz.org, Activism, Digital Activism, Digital Petition Platform, Change.org, Avaaz.org
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İnternetin ve etkileşime izin veren yeni iletişim teknolojilerinin yaşamlarımıza dahil olması, bireylerin düşünce, tutum ve alışkanlıklarında değişimlere yol açarken, çevrimiçi ortamlar sanal kamusal alanlara dönüşmüştür. Bu bağlamda toplumda değişimi hedefleyen aktivistlerin iletişime geçerek organize olabilmek için interneti kullandıkları görülmektedir. Bu çalışma, bilgisayar temelli iletişim teknolojilerinin aktivizm olgusunu dijital aktivizme dönüştürmesini ve dilekçe platformlarının çalışma biçimlerinin incelenmesini konu almaktadır. Çalışma kapsamında önce literatür taraması yapılarak, yeni iletişim teknolojileri, internet, toplumsal hareketler ve aktivizm kavramları incelenmiş, sonrasında aktivizmin dijital ortamlardan nasıl yararlandığı ortaya konmuştur. Çalışmanın araştırma bölümü, dijital dilekçe platformlarının çalışma biçimlerinin incelenmesini kapsarken, araştırma yargısal örneklem tekniği uygulanarak seçilen Change.org ve Avaaz.org kuruluşlarıyla sınırlı tutulmuştur. Organizasyonların web siteleri ve kampanyaları betimlemeli analiz yöntemiyle incelenmiş, kuruluşların başarılı olarak ilan ettikleri kampanya listesinden ilk kırkar adedi irdelenerek, veriler içerik analizi yöntemiyle tablolaştırılmıştır. Çalışmanın amacı, toplumda değişimi hedefleyen aktivistlerin dijital dilekçe platformlarını nasıl kullandıklarını görmek ve her iki platformun çalışma biçimleri ve kampanya uygulamalarındaki konu başlıkları arasında ilişkisellikler olup olmadığını saptamaktır.
Özet (Çeviri)
The addition of internet and new communication technologies to our lives has made changes to the thoughts, manners and habits of individuals; online platforms became virtual public spheres. In this context, the activists longing for change in society can be seen using the internet for communication and organization. The subject of this study is the transformation of the phenomenon of activism into digital activism via computed based communications technologies and the form of work of petition platforms. Firstly, a literature search was made and the concepts of new communications technologies, internet, social movements and activism was examined; and then it was shown how activism used digital mediums. The research part of the study contains the form of work of digital petition platforms, limited by Change.org and Avaaz.org selected by judgmental sampling technique. The web sites and campaigns of these organizations were examined using the descriptive analysis method, the first forty campaigns of the list of campaigns that are deemed successful by each establishment have been examined and the data has been put into tables using the content analysis method. The purpose of the study is to see how the activists longing for change in society use the digital petition platforms and to determine whether the form of work of each platform and the titles of their campaign application have any relativity.