La Turquie Gazetesi'nde İstanbul (1866) (Fihrist-çeviri-değerlendirme)
İstanbul in the la Turquie Newspaper (1866) (Index-translation-evaluation)
- Tez No: 465761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMEN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: La Turquie, Basın, İstanbul, Osmanlı, 1866, La Turquie, Press, İstanbul, Ottoman, 1866
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çalışmamızda, Tanzimat Dönemi İstanbul'unda, siyasi, iktisadi, idari ve sosyo-kültürel bağlamda yaşanan gelişmeleri, süreli bir yayın aracılığıyla günümüze ulaştırmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 1866 senesinde İstanbul'da yayın hayatına başlayan La Turquie gazetesinin ilk senesine ait tüm sayılar ele alınmıştır. Tezimizde, La Turquie gazetesinin 1866 senesinde çıkmış olan toplam 282 sayı incelenmiştir. Bu sayılardaki haberlerin içerisinden, İstanbul'u yakından ilgilendiren ve dönemin önemli gelişmelerini yansıtan haberler seçilmiştir. Haberlerle ilgili farklı kaynaklara atıflar yapılarak tezimiz zenginleştirilmiştir. Ayrıca bu sayılarda değerlendirdiğimiz haberlerden, Türkçe ve Fransızca başlıklar oluşturularak bir fihrist hazırlanmıştır. Bu çalışmanın neticesinde okuyucuların, İstanbul'un 1866 senesindeki siyasi, iktisadi ve sosyal hayatına birebir tanıklık etmeleri mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to deliver the improvements living in the politic, economic, administrative and socio-cultural context in İstanbul of Tanzimat Period through a periodical. In this context, all the numbers of La Turquie newspaper's first year which was started to publishing life in the year of 1866 in İstanbul, was approached. In our thesis, total of 282 numbers of La Turquie newspaper that was belong to the year of 1866, was examined. Among these numbers, the news that concerned closely İstanbul and reflected important developpements of the period was choosed. By referring different sources about news, our thesis has been enriched. Besides, from the news evaluated in these numbers, an index was prepared by forming Turkish and French titles. At the result of this study, it might be possible for the readers to witness to politic, economic and social life of İstanbul in 1866.