Yahya Hakkî'nın hayatı, eserleri ve ilmî şahsiyeti
Yahya Hakki his life, works and literary personality
  1. Tez No: 465778
  2. Yazar: ESRA YAKUPOĞLU ERKET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yahya Hakki, Modern Mısır Öyküsü, Kısa Öykü, Arap Edebiyatı, Yahya Haqqi, Modern Egypt Story, Short Story, Arabic Literature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezde, Yahya Hakkî'nin hayatı, eserleri, ilmi şahsiyeti ve yaşadığı dönemde Mısır öykücülüğüne yaptığı katkılar ele alınmaktadır. Üç ana kısımdan oluşan çalışmanın giriş bölümünde yazarın yaşadığı dönemdeki siyasi tarihi süreç ile Mısır'ın sosyo-kültürel yapısı üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde, öykünün Batı ve Arap edebiyatlarında doğuşu ve gelişimi hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde ise, yazar hakkında yazılmış kaynaklar taranarak Yahya Hakkî'nin hayatı, eserleri ve hakkında yapılan çalışmalara yer verilirken, üçüncü bölümde yazarın ilmi şahsiyeti ile onu etkileyen kişi ve çevreler hakkında bilgiler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Yahya Hakkî's life, works, scientific personality, and the contributions he made to Egyptian short story during the time he lived are handled. The thesis is consisted of three main sections. In the introductory section, it is emphasised on the political and socio-cultural history of Egypt at the author's life period. In the first section, it is informed about the emergence and development of short story in Western and Arabic literatures. In the second section, it is analyzed Yahya Hakkî' life, his works and the works are written about him by making a literature review. In the third section, the author's literary personality and the people and environments affecting him are examined.