Kredi temerrüt swapları: kümeleme analizi yöntemiyle borçlanmanın sürdürülebilirliği üzerine bir araştırma
Credit default swaps:A study on the sustainability of borrowing with cluster analysis method
- Tez No: 465777
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Temerrüt Swapları, Borçlanma Sürdürülebilirliği, Kümeleme Analizi, Ülke Analizi, Kredi Temerrüt Swap Primi, Dayanak Varlık, Credit Default Swaps, Maintenance of Debt, Cluster Analysis, Country Analysis, Credit Default Swaps Premium, Linked Asset
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kredi Temerrüt Swapları ülkelerin borçlanmalarının, borç verenler açısında maliyetlerini ve risk parametrelerini belirleyen en önemli enstrümanlardan biridir. Genel manada ülkeye borç verenlerin verdikleri borçların geri ödenmelerini sigortalamak için katlandıkları maliyet olarak ta göz önüne alınabilir. Ülke ekonomilerinde değişik dönemlerde içsel ve dışsal nedenlerle dalgalanmalar olmakta, bu da ülkelerin kredi temerrüt swap primlerini etkilemektedir. Bu çalışmada ülkelerin borçlanma sürdürülebilirliklerini ele almak için kredi temerrüt swapları yanında aynı periyotlarda borçlanma üzerinde etkili olan kamu borç stoğu, Gayrısafi Milli Hasıla (GSMH), büyüme hızı, enflasyon, doğrudan yabancı yatırım ve Standart & Poors notları da dikkate alınarak Euro bölgesinin öncü ülkeleri, Euro bölgesinin ekonomik sıkıntıdaki ülkeleri, BRIC, SMIT ve dünya ekonomisinin öncü ülkeleri için analiz yapılmıştır. Yapılan çalışmada kümeleme analizi yöntemi kullanılmış ve ülkelerin yılsonu verileri ile analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Hollanda, Çin ve İngiltere'nin bir grup oluşturup ele alınan yıllarda aynı şekilde davranış sergilediği görülmüştür. Bunun dışında BRIC, PIIGS, SMIT ülkelerinin yıllar itibariyle değişik gruplara dâhil oldukları ve değişken davranışlar sergiledikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Credit Default Swaps are one of the main instruments about determining costs and risk parameteres for borrowers. Generally, it is the cost for borrowers to insure their debts. In many terms, there can be some fluctuations on the economies of countries because of internal or external reasons and these fluctuations effect cretid default swap cost. In this research net debt stock, GDP, growth rate, inflation, direct foreign investment, S&P note and CDS data of Euro zone, world's biggest economies, BRIC, SMIT and PIIGS are take in the analysis. Method for his research is Cluster Analysis. Reasult of analysis shows that the group including United States of America (USA), France, Germany, Holland, China and England come into existence and these countries show the same behaviours about maintenance of debts. Additionally, countries gruped in BRIC, SMIT, PIIGS do not have the same behaviours between 2009-2014 and it is seen that they have different behaviours between these years.