Yerel ve ulusal politikalar bağlamında kentlerin 'Diplomatik' faaliyetleri: Türkiye'deki belediyelerin 'Kardeş şehir' ilişkileri
Diplomatic' activities of cities in the context of local and national politics: 'Sister city' relations of municipalities in Turkey
  1. Tez No: 465784
  2. Yazar: SABİHA TUĞBA EKŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES KABAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kardeş şehir, yerel yönetim, kent diplomasisi, Sister city, local government, city diplomacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Küreselleşme ile uluslararası ilişkilerde daha geniş anlamlar kazanmaya başlayan“aktör”kavramı yerel yönetimlerin de hareket alanını genişletmiştir. Kentleri, eyaletleri veya bölgeleri temsil eden yerel idarelerin uluslararası mecrada gerçekleştirdikleri diplomatik faaliyet çeşitlerinden biri de“kardeş şehircilik”tir. Bu tezde kardeş şehir ilişkilerinin dünyadaki gelişimi ve farklı uygulamaları incelenerek bir tipoloji oluşturulmaya çalışılmış ve Türkiye'deki belediyelerin kardeş şehir ilişkilerinin bu bağlamda ele alınarak irdelenmesine gayret edilmiştir. Bunun yanında kardeş şehir çalışmalarının birincil uygulayıcısı olan yerel yönetimlerin, uluslararası bir aktör mü oldukları yoksa devletlerin bu faaliyetleri dış politika aracı olarak mı kullandığı sorunsalına çalışma boyunca yanıt aranmıştır. Çalışma için dünyadaki literatür ve uygulamalar incelenmiş ve Türkiye özelinde tarihi gelişim ve istatistiki veriler araştırılıp saha çalışmaları (gözlemler ve derinlemesine görüşmeler) gerçekleştirilerek Türkiye'deki kardeş şehir faaliyetleri ile ilgili detaylı bir çıkarım elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda hem dünyadaki hem de Türkiye'deki yerel idarelerin yurtdışındaki kardeş şehir çalışmalarının dış politikadan bağımsız yürütülmediği sonucuna varılmış ve kardeş şehir ilişkilerinin, kurulma motivasyonları ve içerdiği faaliyetler açısından çeşitli sınıflara ayrıldığı tespit edilmiştir. Bu sınıflar motivasyon bağlamında“siyasi / ideolojik”,“coğrafi”,“tarihsel / kültürel”ve“ekonomik”; faaliyetler bağlamında ise“eğitsel”,“kültür, sanat ve spor”,“sosyal sorumluluk”ve“beledi / enformasyonel”şeklinde sıralanmıştır. Bu bilgiler ışığında, Türkiye'deki kardeş şehir çalışmalarının, yerel ve ulusal boyutları ve bunun yanında tezde oluşturulmaya çalışılan tipoloji bağlamında nasıl sınıflandırılabileceği analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the advance of globalization in international relations, the notion of“actor”has gained broader meanings and local governments have acquired more elbow room. Sister city partnership is one of the international diplomatic activities of local governments that represent cities, states and regions. This dissertation is an attempt of classifying sister cities in the world in terms of their development and varying functions. It also analyzes sister city relations of municipalities in Turkey in this context. Furthermore, the question whether local governments are international actors or foreign policy instruments of their governments is addressed throughout the study. For the dissertation, the literature and practices in the world are thoroughly studied. Besides, historical development of sister cities in Turkey and statistical data on them are evaluated along with fieldwork (observations and in-depth interviews) to come up with a framework on sister cities in the country. As a result, the present study claims that sister city relations both in Turkey and in the world are not conducted independently from states' foreign policies. Rather, they are based on various categories regarding their establishment in the first place and functions they realize. These categories are“political / ideological”,“geographical”,“historical / cultural”and“economic”in the context of motivation; and“educational”,“culture, art and sports”,“social responsibility”and“municipal / informational”as the context of activities. In light of this information, it has been tried to analyze the national and local dimensions of sister city activities in Turkey and how they can be classified in the context of the typology which is formed in the thesis.