İtirazları ve bunlara verilen cevaplar açısından Kur'an'da müşrikler
A study on polytheists with regards to their objections and on the answers to these objections in Qur'an
  1. Tez No: 465783
  2. Yazar: İSMAİL KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, şirk, müşrikler, itirazlar, cevaplar, tevhid, nübüvvet, ahiret, Qur'an, Polytheism, Polytheists, Rejections, Answers, Monotheism, Prophet Hood, Afterlife
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 466
Özet
Bu çalışmada müşriklerin Kur'an'da yer alan itirazları, yine Kur'an'da bunlara verilen cevaplarla birlikte grup temelinde değerlendirilmiştir. Bu incelemede analiz ve sentez metodu ile konulu tefsir yöntemi esas alınmıştır. Çalışma, giriş ve sonuç kısmı ile birlikte altı bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın önemi, kapsamı, yöntemi belirlenmeye çalışılmış, kaynaklar ve konu ile ilgili çalışmaların değerlendirilmesi yapılmıştır. Birinci bölümde çalışmanın temel kavramları olan şirk ve müşrik kavramları incelenmiş, vahyin nüzul ortamı ve Mekke müşrikleri hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde müşriklerin tevhide itirazları ve bunlara verilen cevaplar ele alınarak onların tevhid karşısındaki konumları ve şirkin hak olduğu yönündeki açıklamaları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde nübüvvet ile Kur'an'a itirazları ve bunlara verilen cevaplar incelenerek peygamberin peygamberlik vasfı taşımadığı, Allah'tan getirdiklerinin ilahî olmadığı ve kötü niyetli olduğu iddiaları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde müşriklerin ahirete itirazları ve bunlara verilen cevaplar değerlendirmeye alınarak dünyada ceza ve ödülün verildiği, yeniden dirilişin imkânsız olduğu ve Kur'an'ın ahiretle ilgili haberlerinin gerçeği yansıtmadığı iddiaları incelenmiştir. Sonuç kısmında ise tezimiz boyunca ele aldığımız konular çerçevesinde müşriklerin vasıfları hatırlatılmış, müşriklerin genel olarak kendi kurguları doğrultusunda tutarlı ve güçlü inanç ve düşüncelere sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, polytheists' rejections takes place in Qur'an is evaluated on the basis of group together with answers given in Qur'an. In this research, topic based interpretation and analyze and synthesis method are used. The study consists of six parts including the introduction and conclusion parts. The importance of the study, the scope and methods of the research are determined, sources and studies about the issue are evaluated in the introduction part of the research. In the first part, the concepts of polytheism and polytheist, which are the basic terms of this study, are examined; general information was given about the setting of the revelation and the Mecca polytheists. In the second part, the attitudes of polytheists toward monotheism and their explanations about the right of polytheism are evaluated by considering their rejections of monotheism and the answers given to them. In the third part, their objections to Qur'an and prophethood and answers to these objections are examined and their claims, such as that the prophet is malicious and does not show prophetic characteristics, and that the things he brings from Allah are not divine, are also studied. In the fourth part, claims of polytheists, as being rewarded and punished in the mortal world, impossibility of resurrection, unrealistic messages of Qur'an about afterlife are examined by evaluating polytheists' rejections of the afterlife and the answers given to them. In the conclusion part, characteristics of polytheists` are reminded and reflected upon within the frame of the issues that we have studied throughout this research, and it is concluded that polytheists generally have consistent and strong beliefs and thoughts in line of their own fiction.