Kentler arası iş birliği ve kent diplomasisi: Türkiye'deki belediyeler üzerine bir araştırma
Inter-city cooperation and city diplomacy: A research on municipalities in Turkey
- Tez No: 694266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent Diplomasisi, İş Birliği, Çevre, Belediye, Türkiye, City Diplomacy, Cooperation, Environment, Municipality, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kent diplomasisi, küreselleşme ve yerele duyulan ilgi artışının etkisiyle 1980'den itibaren ivme kazanan bir olgu haline gelmiştir. Yerel yönetimler, yerel dış politikaları doğrultusunda kent diplomasisi yürütmekte ve kentlerin çıkarlarını ve politikalarını uluslararası alanda temsil etmek üzere şehirlerarası dayanışma sağlayarak küresel barışa ve sorunların çözümüne katkı sağlamaktadırlar. Benzer kentsel sorunları paylaşan kentler arasında sorunların çözülmesi, yaşam kalitesinin artırılması amacıyla iş birlikleri kurulmaktadır. Kentler arasında bilgi ve deneyim transferinin sağlanması, kaynakların entegre olarak kullanılması, değer artışı gibi olanaklar sağlanması için iş birlikleri kent diplomasisi alanında önemli bir araçtır. Kentlerin bölgesel, ulusal ve sınırlar ötesinde kurdukları ittifaklar, kentler arasındaki iş birliğini güçlendirmektedir. Bu bağlamda tez çalışmasının amacı, kent diplomasisinin kavramsal çerçevesini oluştururken kentlerin diplomasi alanındaki potansiyel rollerini ortaya koymak ve çevresel sorunlar kapsamında kent diplomasisi alanındaki Türkiye'deki kentlerin durumunu analiz etmektir. Çalışmanın oluşturulmasında nitel araştırma yöntemi kullanılarak durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak bu tez çalışması ile kent diplomasisine kavramsal bir bakış sağlanmış; kent diplomasisinin gelişimi, uygulama araçları ve formlarının neler olduğu ve kentleşmeye bağlı çevresel sorunlar karşısında Türkiye'nin kent diplomasisi alanındaki faaliyetleri örnekleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
City diplomacy has become a phenomenon that has gained momentum since 1980 with the effect of globalization and the increase in interest to local. Local governments carry out city diplomacy in line with local foreign policies and contribute to global peace and the solution of problems by providing intercity solidarity to represent the interests and policies of the cities in the international arena. Collaborations are established between cities that share similar city problems in order to solve problems and increase the quality of life. Cooperation is an important tool in the field of city diplomacy in order to provide information and experience transfer between cities, to use resources in an integrated manner, to increase value. The alliances that cities form regionally, nationally and across borders strengthen the cooperation between cities. In this context, the aim of the thesis study is to reveal the potential roles of cities in the field of diplomacy while forming the conceptual framework of city diplomacy and to analyze the situation of cities in Turkey in the field of city diplomacy within the scope of environmental problems. In the creation of the study, a case study was carried out using the qualitative research method. As a result, with this thesis, a conceptual view of city diplomacy was provided; the development of city diplomacy, its application tools and forms, and Turkey's activities in the area of city diplomacy in the face of environmental problems due to urbanization have been examined with examples.