Dönemin olayları ışığında Resneli Niyazi Bey
Resneli Niyazi Bey i̇n the light of the events of the period
  1. Tez No: 465795
  2. Yazar: KADİR GİRİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Resneli Ahmet Niyazi, 1908 İhtilali, Resneli Niyazi Sarayı, 31 Mart Vak'ası, Ahmet Niyazi of Resne, 1908 Revolution, Resneli Niyazi Palace, 31 March Incident
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Meşrutiyet'in ilânında giriştiği mücadele sayesinde son derece etkili olan Resneli Niyazi Bey bir dönemin kahramanı ilân edilmiştir. Döneminde“Hürriyet Kahramanı”olarak adlandırılmış ve adına methiyeler dizilmiştir. Dönemin diğer önemli şahsiyeti Enver Bey ile birlikte gittiği her yerde büyük bir ilgi ve coşkuyla karşılanmıştır. İttihat Terakki Cemiyeti'nin Resne şehrindeki en önemli ve gözü kara şahsiyetlerinden biriydi. Aynı zamanda Cemiyet'in en önemli üyelerindendi. Meşrutiyet'in ilânından sonra büyük bir üne kavuşmasına rağmen Talat Bey ve Enver Bey gibi siyasete girmemiş 31 Mart Vak'ası'ndan sonra emekliliği tercih etmiştir. Bu çalışma Resneli Niyazi Bey'in hayatını dönemin olayları ışığında aydınlatmayı amaçlamaktadır. Doğumu, okul hayatı, askerlik hayatı, 1908 İhtilali'ndeki rolü ve bu uğurda devlete başkaldırıp isyan etmesi üzerinde durulan konuların başında gelmektedir. Aynı zamanda 31 Mart Vak'ası, Balkan Savaşı ve öldürülmesi değinilen diğer konulardır. Resneli Niyazi Bey dönemin en keskin muhaliflerindendir. Bu muhalefetini“bütün sorunların sorumlusu”olarak gördüğü Sultan II. Abdülhamid [d.1842 ö.191; h. 1876-1909] üzerinde yoğunlaştırmıştır. 31 Mart Vak'ası'nın ardından II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesi sonrasında emekli olup Resne'ye yerleşmiştir. Balkan Savaşı'ndan sonra İstanbul'a geleceği sırada Avlonya Limanı'nda düzenlenen bir suikast sonrasında öldürülmüştür. Öldürülmesiyle ilgili tartışmalar günümüze kadar süre gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Resneli Niyazi Bey, who became very influential thanks to his efforts during the proclamation of constitutional monarchy, was declared the hero of a period. In his period, he was named“Hero of Freedom”and often received praises. He was welcomed with interest and enthusiasm wherever he visited along with Enver Bey, another important figure of the period. He was one of the most important and boldest men of Committee of Union and Progress in the city of Resne. He was also one of the greatest advocates of the Committee. Although he earned a lot of reputation after the proclamation of constitutional monarchy, he didn't go into politics like Talat Bey and Enver Bey; he chose to retire after 31 March Incident. This study aims to unravel Resneli Niyazi Bey's life in the light of the important incidents of his period. His birth, educational background, military service, his role in the 1908 Revolution and his rebellion against the state for this case are the primary subjects of this study. 31 March Incident, Balkan War and his assassination are also mentioned. Resneli Niyazi Bey was one of the greatest dissidents of his period. His dissidence was mostly focused upon Sultan Abdulhamid II [b.1842 d.191; r. 1876-1909], who he thought was responsible for all problems. After Abdulhamid II's abdication following the 31 March Incident, he retired and settled in Resne. He was killed in an assassination in Avlonya Harbour after Balkan War, as he was travelling to Istanbul.