Türk Vergi Hukukunda sürelerin analizi
- Tez No: 465796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYYİP YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Hukuk, Vergide Süreler, Süre, Zamanaşımı, Tax, Law, Respites in Tax, Respite, Limitations
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Zamanın belli bir dilimini ifade eden süre, insanın olduğu her yerde var olmaktadır. Toplumun içinde yaşayan insanlar, yaşamlarını her anını süre ile yönetmekte, üstlenmiş oldukları sorumlulukları ise bu süreler nispetinde gerçekleştirmektedirler. Toplumun içinde oluşan yazılı kuralların da çerçeveleri süre kavramı ile çizilmiştir. Hak kayıplarının oluşmaması adına kişilerin özenle kullanmak zorunda oldukları süre, gerek hukuki alanda gerekse de toplumsal hayatta çok önemli bir yer tutmaktadır. Yerinde ve doğru olarak kullanılmayan süreler, kişi ve kuruluşlar için hak kaybına yol açarak telafisi imkansız sonuçlar doğurabilmektedirler. Devletin zorunlu gelir kaynağı olan vergilerde ise verginin doğumundan tahsil aşamasına kadar olan süreç, süre ile yönetilmektedir. Sürelere uygun olarak alınması gereken vergiler, bir yandan kişiler arasında oluşabilecek adaletsizlikleri önlerken, diğer taraftan ise kamu kaynağını toplayan iradenin alacağını zamanında almasını sağlar. Hukukta süreler, kişileri mükellefiyetlerini zamanında yerine getirmelerini sağlayarak mükelleflerin zarar görmelerini önlerler. Zira zamanında yerine getirilmeyen sorumlulukların sonuçları için mükellefin zımni kabul yaptığı söylenilebilir. Bu çalışma ile birlikte Türkiye'de vergi hukukunda sürelere genel bir bakış altında, vergi usul, vergi icra ve vergi yargılama hukukunda sürelere değinilmiş, aynı zamanda zamanaşımı süreleri de incelenmiştir. Bunun yanında birkaç dünya ülkesinin de vergi hukukundaki sürelerine bakılmış, karşılaştırmalar ve eleştiriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Respite , which means a specific period of time, exists everywhere that people live. Communities that live in a society rule every piece of their life with respite, and they carry out their responsibilities based on these periods of time. The frames of written laws that originate in a society are outlined with the concept of respite.This concept of respite that people must use carefully so as not to cause any loss of rights, takes an important place both in the area of law, and in social area. Respites that are not used accurately and properly, might cause loss of rights for people and institutions, and bring irrecoverable outcomes. In the area of taxes, which are the compulsory sources of income of the governments, the period- beginning from the imposition of tax until the collection- is directed by the respite. Taxes have to be collected according to these limitations, so on the one hand they prevent the unfairness that might happen between people; on the other hand they make it possible for the government to collect the public funding at the right time. Limitations in law enhance people to fulfill their liabilities on time, and hence they prevent the taxpayers from suffering. Inasmuch as, for liabilities that are not fulfilled on time, taxpayer can be said to have made implied acceptance. With this study, under the general overview to the respites of tax law in Turkey, periods in tax procedure, tax enforcement and tax proceeding laws have been mentioned; also time limitations have been examined. Meanwhile, respites in tax laws in some countries in the world have been surveyed, comparisons and criticisms have been made.