Uluslararası Hukukta diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklar
Diplomatic immunity and priviliges in International Law
  1. Tez No: 465807
  2. Yazar: ESRA ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Diplomasi Temsilcileri, Diplomatik Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar, 1961 Viyana Sözleşmesi, Diplomacy, Diplomatic Representatives, Diplomatic Immunity and Privileges, 1961 Vienna Convention
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
1961 Viyana Sözleşmesi'nde düzenlenen diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklar, diplomasi temsilcilerine görevlerini gereği gibi yapabilmeleri amacıyla verilmiştir. Esasen devletler arasında ilişkilerin barışçıl bir şekilde sürdürülmesi amacına hizmet eden diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklar, sürdürülebilir bir uluslararası ilişkiler ağının oluşturulabilmesi için elzemdir. Bu önemine binaen diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalık kurallarının düzenlendiği 1961 Viyana Sözleşmesi'nin kapsamlı bir şekilde hükümlerinin değerlendirilmesi, mevcut yapıdaki sıkıntıların neler olduğu ve bu sıkıntıların aşılmasına yönelik olası önerilerin tespiti amacıyla böyle bir çalışma yapılmıştır. Diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklar incelenirken 1961 Viyana Sözleşmesi düzenlemelerinin yanı sıra önemli uluslararası mahkeme kararları incelenerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Türk pozitif hukukundaki diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklara ilişkin düzenlemelere ve bu düzenlemelerin 1961 Viyana Sözleşmesi ile uyumlu olup olmadığına ilişkin değerlendirmelere de tezimizin kapsamı dâhilinde yeri geldiğince değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diplomatic immunity and privileges held in the 1961 Vienna Convention were given to diplomatic representatives so that they could perform their duties as required. Essentially the diplomatic immunity and privileges that serve the purpose of maintaining peaceful relations between states are indispensable for the creation of a sustainable international network of relations. Such a study was carried out with the aim of assessing the provisions of the 1961 Vienna Convention, in which the diplomatic immunity and privilege rules were laid down in this respect, and in order to determine what the problems in the current structure are and what possible suggestions for overcoming these problems. While examining diplomatic immunity and privileges, the 1961 Vienna Convention regimes as well as important international court decisions were examined and evaluated. Furthermore, the evaluations of the arrangements for diplomatic immunity and privileges in the Turkish positive law and the compatibility of these regulations with the 1961 Vienna Convention were also mentioned as much as possible within the scope of our thesis.