Gri sistem teorisi ve oyun teorisi ile döviz yatırım stratejisi belirlemeye yönelik bir uygulama
An application about determining exchange investment strategy using grey system theory and game theory
  1. Tez No: 465812
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz tahmini, oyun teorisi, gri sistem teorisi, Exchange forecast, game theory, grey system theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Döviz yatırımlarında en önemli etken yatırım yapılan dövizin fiyatının değişeceği öngörüsüdür. Bu nedenle yatırımcı, yatırım yapmadan önce yatırım yapmak istediği dövizin ilerde artıp atmayacağı hakkında önceden fikir sahibi olmak istemektedir. Fakat gelecek hiçbir zaman kesin olarak bilinememektedir. Bunun yerine döviz kullanıcıları gelecek hakkında en kesin bilgiyi verebilecek yöntemlere yönelmekte ve bu yöntemleri kullanarak yatırım kararı almaktadırlar. Döviz kullanıcılarının en iyi kararı alabilmesi için birçok yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen tahmin ve karar alma yöntemleri, bütün koşullarda aynı sonucu verememektir. Bu nedenle kullanılacak tahmin ve karar alma yönteminin önceden test edilmesi önemli bir adım olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, gri tahmin yöntemi ile oyun teorisi yöntemini birlikte kullanarak başarılı bir döviz kuru tahmini yapmaktır. Bu amaçla; sekiz adet döviz kurunun Ocak 2010'dan Mart 2016'ya kadar olan haftalık kapanış verileri kullanılarak gri sistem teorisi ile döviz kuru tahmini yapılmış ve oyun teorisi ile de yatırım kararı alınmıştır. Çalışmanın sonunda, yöntemlerde kullanılan veri sayısı azaltıldıkça daha başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The most important factor in exchange investments is the forecast that the value of the invested exchange will change. Therefore, an investor would like to have the information about whether the exchange in which he wants to invest will rise or not in the future before he invests. However, the future is never known precisely. Instead exchange investors incline to the methods which could provide the most definite information about the future and decide to invest by using these methods. It has been tried to develop many methods to make exchange investors decide in the best way. Forecasting and deciding methods which have been developed do not give the same results in all conditions. Therefore, it is an important step that the forecasting and deciding method to be used tested beforehand. The aim of this study is to make a successful exchange forecast by using grey forecast model and game theory together. So as to achieve this, the exchange rate was estimated by grey system theory using weekly closing data of eight exchange rates from January 2010 to March 2016 and investment decision was made by game theory. At the end of the study, as the number of data used in methods was reduced, it was observed that more successful results were obtained.