Uluslararası çeşitlendirmenin portföy performansına etkisi: Geleneksel ve İslami hisse senedi piyasaları için ampirik bir uygulama
The effect of international diversification to the performance of portfolio: An empirical application for conventional and İslamic stock market
  1. Tez No: 465816
  2. Yazar: MUSTAFA UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse senedi, İslami hisse senedi, optimal portföy, portföy performansı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Son zamanlarda gelişen finansal piyasalar ve küreselleşmenin de etkisiyle yatırımcıların maruz kaldıkları risk unsurları artmıştır. Bu risklerden daha az etkilenmek amacıyla yatırımcıların tek bir varlığa yatırımdan ziyade bir portföye, ulusal çeşitlendirmenin yanında uluslararası çeşitlendirmeye yöneldikleri gözlenmektedir. Bu bağlamda özellikle son yılarda daha da yaygınlaşan ve geleneksel olan benzerlerinden önemli oranda farklılık gösteren İslami yatırım araçları, gerek yatırımcı gerekse de akademik çevreden büyük ilgi görmeye başlamıştır. Bu çalışmada Türkiye'de yatırımda bulunan bir yatırımcının İslami hisse senedi endeksleri portföyü oluşturmak suretiyle yapmış olduğu uluslararası çeşitlendirmenin geleneksel hisse senedi endeksi ile performans ve risk açısından farklılık gösterip göstermedikleri araştırılmıştır. 2002:06-2016:10 dönemini kapsayan çalışmada aylık İslami hisse senedi endeks verileri Morgan Stanley Capital International (MSCI)'dan elde edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada 42 İslami hisse senedi endeksine ait 7300 adet aylık kapanış fiyat endeksi verisi kullanılmıştır. Geleneksel ve güncel birim kök testleri ve eşbütünleşme analizlerinin kullanıldığı çalışmada yapılan optimizasyon sonucu elde edilen optimal portföyün performansı ile geleneksel MSCI dünya endeksinin performansı karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, 2008 küresel finansal kriz öncesi ve 2008 küresel finansal kriz döneminde optimal portföyün geleneksel hisse senedi endeksine göre daha iyi bir performansa sahip olduğu ancak 2008 küresel finansal kriz sonrası dönemde ise geleneksel hisse senedi endeksinin optimal portföyden daha iyi bir performansa sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışmanın tamamında optimal portföyün geleneksel hisse senedi endeksine göre daha düşük riske sahip olduğu dolayısıyla özellikle ekonominin duraklama ve çöküntü dönemlerinde yatırımcısına riske karşı bir koruma sağladığı yani güvenli bir liman özelliği sunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently with the effect of developing financial markets and globalization, risk factors to which investors are exposed have increased. In order to be less affected by these risks, it is observed that investors tend to an international diversification as well as a national diversification rather than investing in a single asset. In this context, Islamic investment instruments, which have become more widespread especially in the last years and differs significantly from their conventional counterparts, have begun to draw considerable interest from both investors and academicians. In this study, it has been researched whether the international diversity, in which an investor investing in Turkey made a portfolio of Islamic stock indices, differs from the traditional stock index in terms of performance and risk. In the study including the period of 2002:06-2016:10, the monthly Islamic stock index data has been obtained from Morgan Stanley Capital International (MSCI). In this context, 7300 monthly closing price index data of 42 Islamic stocks index have been used in the study. The performance of conventional MSCI world index is compared with the performance of the optimal portfolio obtained as a consequence of optimization done in the study in which conventional and current unit root tests and cointegration analyzes were used. As a result of the study, it has been seen that the optimal portfolio has better performance than the traditional stock index in the pre-2008 global financial crisis and the 2008 global financial crisis period, but in the post-2008 global financial crisis period, the conventional stock index has better performance than the optimal portfolio. In addition, it has been ascertained that the optimal portfolio has a lower risk than the conventional stock index in the whole of the study, and thus it provides a protection against risks to the investor especially during the periods of stagnation and depression of the economy.