Yönetim kurullarındaki kadın üye kota uygulamasının uluslararası düzeydeki nedenleri
International level causes of women member quota implementation in executive boards
- Tez No: 465817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim Mevzuatı, Yönetim Kurulları, Cinsiyet Kotası, Corporate Governance Legislation, Board of Directors, Gender Quotas
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezde ülkelerin kurumsal yönetim mevzuatlarında yönetim kurullarında kadın üyeliği için uygulanan kotaları ve uygulamada olmayan ama tartışma halinde bulunulan kota tavsiyelerine etken olan sebepler açıklanmaya çalışılmaktadır. Çalışma ekonomik, kültürel ve hukuk sistemleri değişkenlerinin doğrudan etkisine odaklanmaktadır. Tezde, uygulanan kotalara ve kota tavsiyelerine farklı açılardan odaklanan 4 ayrı model test edilmiştir. Bu modellerle ilgili analizler dünya bankası verilerinden ve Hofstede'nin kültür boyutu skorlarından elde edilen veri seti kullanılmıştır. 47 ülkenin kurumsal yönetim mevzuatlarındaki kota uygulamaları ve uygulamak için konuşulan kota tavsiyesi üzerinden veri seti oluşturulmuştur. Analiz için hazırlanan modellerde ekonomik göstergeler, hukuk sistemleri ve kültür boyutlarının yönetim kurullarında uygulanan kotalar üzerinde etkisi ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Analiz bulguları, ekonomik göstergelerin cinsiyet kotası üzerindeki etkisine çeşitli boyutlarda destek sağlamaktadır. Hukuk sistemlerinin yönetim kurulları için uygulanan kotalar üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmamaktadır. Öte yandan kültür boyutlarının ise cinsiyet kotaları üzerinde beklenen etkiyi sağladığı görülmektedir. Yapılan lojistik regresyon analizi bulguları kota ve kota tavsiyeleri üzerinde, ekonomik ve kültürel değişkenlerin etkilerine kanıt sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is tried to explain the quotas applied for women's membership in the executive committees of the countries in the corporate governance legislation and the reasons for the quota recommendations that are not in practice but argued. The work focuses on the direct impact of economic, cultural and legal systems variables. In the study, four different models focusing on different quotations and quota recommendations were tested. Analyzes of these models were conducted on data from world bank data and from Hofstede's cultural dimension scores. A data set was created based on the existence of discussions on quota practices and quota recommendations in 47 countries' corporate governance legislation. In the models prepared for the analysis, economic indicators, legal systems and cultural dimensions are being tried to be effected on the quotas applied in the administrative boards. Analysis findings provide support for the effects of economic indicators on gender quotas in various dimensions. The legal systems have no effect on the quotas applied to the boards of directors. On the other hand, cultural dimensions seem to provide the expected effect on gender quotas. The logistic regression analysis findings provide evidence of the effects of economic and cultural variables on quota and quota recommendations.