1945 sonrası resim sanatında bir dışavurum aracı olarak beden
The body as a means of expression in painting after 1945
- Tez No: 465849
- Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, İmge, Temsil, Resim, Plastik Sanatlar, Body, Image, Painting, Plastic Arts, Representation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Geçmişten günümüze sanat alanının vazgeçilmez unsurlarından biri olan beden imgesi, çağının getirdiği koşullar doğrultusunda anlam ve biçim olarak değişime uğramış, bu değişimler dahilinde çağın düşünürleri ve sanatçıları tarafından yorumlanmıştır. İnsanlığın ilk çağlarından günümüze değin sosyo-kültürel değişkenlerin etkilerini bulabileceğimiz bedenler, acı, ölüm ve haz gibi insani değerlerin yanı sıra ideolojilerin, gündelik yaşamın ve bilimsel çalışmaların bir yansıması olarak sanat alanındaki varlığını sürdürmüştür. Özellikle çağın getirdikleri ile şekillenen beden imgesi, sanat alanında sayısı günden güne çoğalan akım ve üsluplarla birlikte, içerik olarak değişime uğramıştır. Sanat alanında biçim ve plastik değerler açısından da yeni yaklaşımların odağında yer alan beden imgesi, bir değer atfetme aracı olarak izleyicinin yorumuna sunulmuştur. Bedene atfedilen değerin görünür kılındığı ve bedenin zaman-mekan algısı içinde yorumlandığı bir alan olarak resim sanatı ise tarihsel veri sunması açısından ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. Tarihsel süreçte içerik ve yapısal özellikleri bakımından çeşitlenen beden imgesinin bu eser metninde incelenmesiyle, sanatçıların bedeni yorumlayış farklılıklarını ortaya koyan karşılaştırmalı bir içerik oluşturulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda literatür taraması yapılmış, sanatçı katalogları, süreli yayınlar incelenmiş ve internet ortamında çeşitli araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Batı Resim Sanatıyla sınırlandırılan metin dahilinde, sanatçıların bedene yaklaşımları kronolojik bir biçimde incelenerek, araştırmaya konu olan eserler biçim, içerik, estetik ve plastik değerler çerçevesinde çözümlenmeye çalışılmıştır. Resim çalışmalarında beden imgesi üzerinden ele alınan konu ve olaylar dönemsel özellikleriyle birlikte irdelenirken, resimlerin odak noktasını oluşturan beden temsillerine dair kavramlar tanımlanarak, çeşitli başlıklar altında gruplandırılmıştır. Resim sanatının kültürel kodlarını da oluşturan bu konu ve yaklaşımlar 1945 sonrası resim sanatı bağlamında incelenerek, tarihsel açıdan geçirdiği değişimler gözler önüne serilmiştir. Eser metninin son bölümünde ise ele alanın konu kapsamında Onur Karaalioğlu'nun resimleri biçim-içerik yönünden yapıt okuma yapılarak incelenmiştir. Bu yöntemle, resim sanatının geçmiş dönem örneklerinin yanı sıra, günümüz sanatçılarının bedene getirdiği yorumsal farklılıkların görsel ve teorik olarak ortaya konması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The body image, which is one of the indispensable elements of the arts from the past to the present, has changed in meaning and form in accordance with the conditions brought about by the age, and has been interpreted by the thinkers and artists of the age throughout these alterations/changes. The body in which we can find the effects of socio-cultural variables from the early ages of mankind to nowadays, has continued its existence in the field of arts as a reflection of ideologies, daily life and scientific studies as well as human values such as pain, death and pleasure. The image of the body especially shaped by the age has also changed in content through the movements and styles that flourishes day by day in the field of arts. The body image, which is in the focal point of new approaches in arts in terms of form and plastic values, is presented to the viewer as a means of assigning value. The art of painting as an area where the value attributed to the body is visible and interpreted in the sense of time-space perception of the body has a privileged significance in terms of presenting/ providing/ historical data. In this present study, by examining the body image in terms of its content and structural characteristics throughout history, it is aimed to create a comparative content that reveals differences between artists' interpretations of the body. The literature review is done in this scope, artist catalogs and periodicals are examined and various researches are made on the internet. Limited to the Western Painting, the artists' approaches to the body are examined chronologically and the related artworks are analyzed in terms of form, content, aesthetic and plastic values. While the themes and events reflected on the body image in the paintings are examined together with the historical features, by defining the concepts of body representations that constitute the focal point of the paintings are grouped under various headings. These topics and approaches that also constitute the cultural codes of art are analyzed in the context of the art of painting after 1945 and the historical alterations that took place are displayed. In the last part of the present study, Onur Karaalioğlu's paintings' artistic form and content are evaluated in terms of the body image. In this way, in addition to the historical examples of the art of painting, the interpretive differences suggested by the contemporary artists pertaining to the body are aimed to demonstrate visually and theoretically.