Di edebiyata zarokan de çîrok
Çocuk edebiyatında masal
  1. Tez No: 465889
  2. Yazar: REŞİT ROJDAR YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Çocuk Edebiyatı, Masal, Masal Türleri, Çocuk, Değer, Kavram, Literature, Children's Literature, Fairy Tales, Types of Fairy Tales, Child, Value, Concep
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çocukluk, insanoğlunun hayatında kısa bir dönem olsa da bireylerin bütün yaşamında önemli bir rol oynar. Çocukluk, her ne kadar önceki dönemlerde önemli görülmemişse de son yıllarda edebiyatın öncelikli unsurlarından olmuştur. Nîtekim çocuk edebiyatı, Kürt edebiyatı çevresinde de yavaş yavaş önemli bir yer tutmaktadır. Şüphesiz, çocuk edebiyatı ürünleri içerisinde en eski ve etkili tür masaldır. Masal, toplumların geleneklerini ve değerlerini açık bir şekilde yansıtmaktadırlar. Masalın, insan yaşamına yol göstermede, bireyin kişilik gelişimine katkı sağlamada ve çocukların gelişimindeki rolü, masalı günümüzde daha da önemli kılmaktadır. Dolayısıyla masalın toplumsal yaşamdaki önemi çalışmamızın amacını da belirlemektedir. Bu çalışmanın amacı; masalın çocuk edebiyatındaki rolü, faydaları ve masalın çocuk edebiyatında nasıl bir yer tuttuğudur. Bu temel sayıltılar ışığında, masalların çocuk edebiyatı çerçevesinde çocukların gelişim alanlarına nasıl bir etki yaptığı bu çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu çalışmamızda edebiyat, çocuk edebiyatı, dil, masal, çocuk, toplumsal değerler ve eğitim gibi kavramlara yer verip bu kavramlar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu kavramlar arasındaki ilişkileri irdelerken çocuk edebiyatınınedebiyat içerisindeki sınırlarını belirledik. Masalların dil ve toplumsal değerlerin aktarılmasındaki önemine yer verdik; masalınunsurları, çocuklar üzerindeki olumlu etkileri ve çocuk edebiyatındaki rolünü anlatmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Childhood is a short period in the life, but plays an important role in the whole life of individuals. Although childhood has not been considered important in previous periods, recently it has been one of the primary elements of literature. Thus, children's literature also has started to play an important role in Kurdish literature. Undoubtedly, fairy tales is the oldest and the most effective type in children's literature. Fairy tales clearly reflect the traditions and values of societies. The role of fairy tales to guide in the life of human being, to contribute to individual's personality development and their role in children's development make fairy tales even more important today. Indeed, the importance of fairy talesin social life also determines the purpose of the present study which is to determine and explain the role of fairy tales in children's literature, its benefits and how fairy tales have their place in children's literature. The influence of fairy tales on the children's development within the framework of the children's literature is one of the objectives of this study. Concepts such as children's literature, language, fairy tale and education are included in this study, and the relationship between these concepts are explored. While the relationship between these concepts are studied, the boundaries of children's literature have been defined with a reference to children's literature. The significance of fairy tales on language education and education of the social values hasbeen included in the study while discussing the progress of the role of fairy tales in children's literature.