İşletmelerde yeniden yapılandırma süreci ve çalışanlar açısından etkileri
The restructuring process in enterprises and its effects from the perspective of employees
- Tez No: 465964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT BEGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Yapılandırma, Süreç Yenileme, Organizasyonel Değişim, Restructuring, Process Renewal, Organizational Change
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüz küreselleşen piyasa şartlarında işletmeler arasında rekabetin şiddetlenmesi, işletmeler nezdinde üretsel ve örgütsel etkinliği arttırmayı hedefleyen yenilikçi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamıştır. Özellikle günümüz işletme yöneticileri üretim süreçlerini iyileştirecek, değişen teknolojik koşullara göre yatırımlarını yeniden yapılandıracak ve örgütsel etkinliğini arttıracak nitelikte yeni yatırımlara yönelmeye başlamıştır. İşletmeler günümüzde yeniden yapılandırma çalışmalarını finansal ve sermaye boyutunda yapabildiği gibi, yatırımları, organizasyon yapısını, müşteri ve pazarını da yeniden yapılandırabilmektedir. Teknolojinin günümüzde hızlı ilerleyişi ile araştırma-geliştirme ve üretim geliştirme yatırımları da işletmeler için önem kazanmıştır. Organizasyonun yeniden yapılandırılması da değişim süreci içerisinde işletmelerin başvurduğu yeniden yapılandırma yöntemleri arasında yer almaktadır. Organizasyonun yeniden yapılandırılmasıyla işletmenin yönetim kabiliyetini geliştirmesi, verimliliği arttırması, iş süreçlerinin etkinliğini arttırması ve sonuç olarak işletmeyi şeffaf ve kontrol edilebilir bir yapıya kavuşturması hedeflenir. Bu çalışmada yeniden yapılandırma yöntemlerinden organizasyonun yeniden yapılandırılmasının uygulandığı örnek bir işletmenin, yeniden yapılandırma sürecini gerçekleştirme aşamaları ile organizasyonun yeniden yapılandırmasının çalışanlara olan etkisi incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, yeniden yapılandırma sonrasında çalışanların şirketlerine aidiyetini ve aynı işletmede çalışmaya devam etme eğilimlerini değerlendirmek, yeniden yapılandırma ile çalışanların değişen imkânlardan duydukları hoşnutluk düzeyini belirlemektir. Anket uygulanarak yapılan bu araştırmada, işletmede gerçekleştirilen yeniden yapılandırmanın çalışanlar açısından etkileri incelenmiştir. Yeniden yapılandırma öncesinde bir anket uygulanmış, çalışanların memnuniyet düzeyleri belirlenmiştir. Yeniden yapılandırma sonrasında yapılan anket çalışması ile yeniden yapılandırmanın çalışanlar açısından etkileri yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda işletmede yapılan organizasyonun yeniden yapılandırma çalışmasının, çalışanların memnuniyet düzeylerini arttırdığı, işletmeye aidiyet duygusu kazandırdığı, çalışanlara verilen imkânlardan memnuniyetin arttığı ve organizasyonun yeniden yapılandırılmasının çalışan memnuniyetine pozitif katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The intensification of competition among businesses in today's globalized market conditions has enabled the widespread use of innovative practices aiming the enhancement of productive and organizational effectiveness at enterprises. In particular, today's business executives have begun to tend towards new investments which will improve their production processes, restructure their investments according to the changing technological conditions and increase their organizational effectiveness. Today, enterprises can also restructure their investments, organizational structures, customers and market, as they can do their restructuring work on financial and capital dimensions. With the rapid progress of technology today, research and development and production development investments, too, have gained importance for enterprises. Reorganization is also one of the restructuring methods that enterprises apply in the process of change. With reorganization, the enterprise is aimed to improve its management capability, increase efficiency, increase the effectiveness of business processes and as a result give the enterprise a transparent and controllable structure. In this study, realization of the phases of restructuring process of a sample enterprise, in which reorganization is implemented among the methods of restructuring, as well as the effect of reorganization on the employees are examined. The main purpose of the research is to assess employees' sense of belonging to their companies and their tendency to continue working at the same enterprise after restructuring, and to determine employees' level of satisfaction with the changing opportunities through restructuring. In this research conducted by applying a questionnaire, the effects of restructuring carried out at the enterprise were examined from the perspective of employees. Satisfaction levels of employees were determined by a questionnaire applied before the restructuring. With the questionnaire study conducted after the restructuring, the effects of restructuring were attempted to be interpreted from the perspective of employees. As a result of the research, it has been found that reorganization work at the enterprise has increased employees' satisfaction levels, helped them gain the sense of belonging to the enterprise, increased satisfaction with the opportunities provided to employees and reorganization provided a positive contribution to employee satisfaction.