Sportif havacılıkta uçuş emniyetinin sağlanmasında insan faktörünün önemine ilişkin bir araştırma
A research about importance of human factors to provide flight safety in sportive aviation
- Tez No: 465972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM YILDIRIM İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sportif Havacılık, İnsan Faktörü, Uçuş Emniyeti, Sportive Aviation, Human Factor, Flight Safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Havacılıkta insan faktörü; hem insan fizyolojisi hem de insan psikolojisi ile birlikte incelenmelidir. Zaman içinde gelişen teknoloji hava aracından kaynaklanan kazaların sayısında ciddi bir azalma meydana getirse de, insandan kaynaklanan kazalarda maalesef dikkati çeker ölçüde bir azalma sağlanamamıştır. Buna paralel olarak havacılığın yaygınlaşması neticesinde hava aracı ve uçuş sayısının artması, kazalarda kaybedilen insan hayatı ve ekonomik kayıpları da artırmıştır. Halen meydana gelen kazaların yaklaşık %80 kadar büyük bir kısmı insan faktöründen kaynaklanmaktadır. Bu tezde performansa etki eden faktörlerden birisi olan uçuş emniyeti konusu ele alınmış ve daha emniyetli uçuş sayesinde yaşanan/yaşanması muhtemel kazaların önüne geçilerek gerek can gerekse mal kaybını önlemeye yönelik alınması gereken tedbirler ortaya konulmuştur. Bu amaçtan yola çıkılarak gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki daha önceden yapılmış çalışmalar taranmış, insan fizyolojisi ve psikolojisi havacılıkta insan faktörü başlığı altında spesifik olarak incelenmiştir. Mevcut kullanılan modeller detaylı olarak ele alınmış ve ülkemizdeki sportif havacılık ile ilgili olarak insan faktöründe referans alınacak modele karar verilmiştir. Çalışmamızın araştırma bölümünde ise ülkemizde yer alan sportif havacılık eğitim merkezlerinde aktif olarak havacılık ile uğraşan çalışanların uçuş performansını etkileyen faktörlerın ortaya çıkartılması için anket uygulaması yapılmış ve sonuçlar Frekans, Faktör ve Kruskal Wallis-H testi ile analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda elde edilen istatistiksel verilere dayanarak sportif havacılıktaki kazalarda insan faktörünün yeri ve önemi tespit edilmiştir. Son olarak eldeki bulgular ışığında ülkemizde meydana gelen sportif havacılık kazalarında insan faktörüne dayalı kusurların daha aza indirilmesi için yapılabilecekler ve nihayetinde daha emniyetli uçuşların sağlanması için etkili olacak unsurlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In aviation human factor should be examined in conjunction with both human phychology and human physiology. A significant decrease occured in the number of accidents caused by aircraft with developing technologies by time, but unfotunately accidents caused humans could not be achieved. Parallel to this, aircraft and number of flights has increased as a result of the expansion of aviation but at the same time lost human lives and economic losses in accident also increased. Currently approximately about 80% large part of accidents is due to the human factor. This thesis one of the factors that affect performance, flight safety issue is discussed. Safer flights experienced are likely to occur to prevent possible accidents, and has introduced measures can be taken to prevent the loss of both goods and lifes. Starting this purpose, we examined previous studies both within the country and abroad, and specifically examined human physiology and psychology under human factors. Models used in the present discussed in detail and decided to use reference model of human factor with regard to sportive aviation in our country. In the research part of the study, we made a survey to who employess actively engaged in aviation in the sportive aviation training centers which are located in our country. Then the results were analyzed with Frequency and Factor Analysis and Kruskal Wallis-H test. Based on statistical data obtained as a result of these analyses, the place and importance of human factors in accidents of sportive aviation have been identified. Finally in the light of the available results, what can be done to reduce about the defects based on the human factors in sportive aviation accidents in our country have been demonstrated.