Ses eğitiminin temel ögelerinin ve çeşitli söyleme tekniklerinin kazandırılmasında makamsal ezgilere dayalı egzersizlerin kullanılabilirliği
The availability of exercises based on modal melodies in gaining the basic elements of vocal training and various vocal techniques
  1. Tez No: 465997
  2. Yazar: SİBEL POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN METİN KARKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Eğitimi, Ses Egzersizi, Geleneksel Türk Müziği (THM-TSM), Çoksesli Türk Müziği, Vocal Training, Vocal Exercise, Traditional Turkish Music (TFM-TCM), Polyphonic Turkish Music
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırmada; ses eğitiminin temel ögelerinin ve çeşitli söyleme tekniklerinin kazandırılmasında makamsal ezgilere dayalı egzersizlerin kullanılabilirliğine ilişkin bir uygulama hedeflenmiştir. Bu bağlamda örnekleme alınan hicâz makamı dizisinde ses için bestelenmiş veya yeniden düzenlenmiş Geleneksel Türk Müziği (Türk Halk Müziği-Türk Sanat Müziği) ve Çoksesli Türk Müziği eserleri rehber alınarak ses eğitimi alanında kullanmak üzere makamsal ezgiler ile oluşturulan“Polat Ses Egzersizleri”ne odaklanılmıştır. Araştırma; kapsamı gereği“Betimsel”ve“Deneysel”araştırmaların bir türü olan“Tek Gruplu Öntest-Sontest Modeli”ile yürütülmüştür. Araştırma probleminin kapsamı çerçevesinde araştırmada ilk önce ses eğitimi literatürünün geçerli ve güvenilir kaynaklardan elde edilmesi, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi ve araştırma sürecinde test edilecek becerilerin somutlaştırılması konusunda uzman görüşlerindeki ortak noktaların tespitine odaklanılmıştır. Bu nedenle yoğun şekilde belgesel kaynak tarama, anket, görüşme gibi mevcut durumu açıklamaya dönük betimlemeler yapılmıştır. Ses eğitimi sürecinde Geleneksel Türk Müziği (THM-TSM) ve Çoksesli Türk Müziği eserlerinin daha fazla kullanılması için repertuara uygun ses egzersizleri planının oluşturulması önem taşımaktadır. Bununla birlikte bireylerin Türk müziği eserlerinin telaffuzuna ve tonalitesine uygun egzersizlere ihtiyaç duyduğu, ses eğitimi sürecinde Türk Müziği materyal sorununun mevcut olduğu yönünde tespitlere varılmıştır. Bu amaçla, oluşturulan egzersizler araştırmacı Sibel POLAT'ın soyadını taşıyan“Polat Ses Egzersizleri”olarak adlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a practice about the availability of exercises based on modal melodies in gaining the basic elements of vocal training and various vocal techniques is targeted. Within this context, the“Polat Vocal Exercises”, produced with genuine modal melodies in order to be used in vocal training by taking as guides the Traditional Turkish Music (Turkish Folk Music–Turkish Classical Music) and Polyphonic Turkish Musical works that were composed or reorganized for the vocal in Hejaz mode, which is taken for sample, are focused on. Research was conducted with two different research models, which are“Descriptive”and“Experimental”models, and with“One Group Pretest-Posttest Model”which is a type of these researches. Within the frame of the extent of the research problem, firstly obtaining the vocal training literature from valid and reliable sources, the aim of the study, the importance of the study and the common points of expert opinions on objectifying the skills to be tested in the research process were centered upon. For this reason, descriptions to explain the current situation such as documentary literature scanning, survey and interview were made intensively. Within the vocal training process, the constitution of vocal exercise plans, appropriate to the repertoire, in order for Traditional Turkish Music (THM-TSM) and Polyphonic Turkish Musical works to be used more is of importance. Along with that, determinations were made in the direction that individuals need exercises suitable for the pronunciation and tonality of the Turkish Musical works and that there is a Turkish musical material problem in the vocal education process. For that purpose, the created exercises are named“Polat Vocal Exercises”after the researcher Sibel POLAT's surname.