Anonim şirketlerde yönetim kurulunun hukuki sorumluluğu
  1. Tez No: 466148
  2. Yazar: HANİFİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN KAYIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, hukuki sorumluluk, Joint stock company, board of management, legal liability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 124 ila 644. maddelerini içeren ikinci kitabı ticaret şirketlerini düzenlemektedir. TTK' nın ticaret şirketleri sınıflamasına; anonim şirket, kolektif şirket, komandit şirket, limited şirket ve kooperatif şirketler girmektedir. TTK' da hükümsüz kalan hallerde, TTK' nın 126. maddesi gereği; TMK' nın tüzel kişilere ilişkin genel hükümleri ve TBK hükümleri niteliğine uygun olduğu ölçüde uygulanmaktadır. Tezin amacı,“anonim şirketlerde yönetim kurulunun hukuki sorumluluğu”konusudur ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kısaca anonim şirketin tanımının yanı sıra kişi (ortak), sözleşme, sermaye ve ortak amaç çerçevesinde unsurlarına değinilmiştir. İkinci bölümde anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin hak ve yükümlülükleri yer almaktadır. Üçüncü bölüm ise; amaç, kapsam ve sonuçlarıyla, anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğunu içermektedir. Tezin oluşumunda mümkün olan en güncel yazından faydalanılmıştır. Yazım sade bir sistematik üzerinden hareketle hazırlanmıştır. Böylelikle bu konuda yer alan yazına katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The second book regulates trade companies including articles 124 to 644 of the Turkish Commercial Code numbered 6102. Classification of trading companies in the Turkish Commercial Code; joint stock companies, collective companies, limited companies, commandite companies and cooperative companies. In cases where the Turkish Commercial Code isn't valid, article 126 of the Turkish Commercial Code; it is applied to the extent that it complies with the general provisions of the Turkish Civil Code regarding legal entities and the provisions of the Turkish Code of Obligations. This thesis consists of three parts. In the first part, the definition and elements of the joint stock company are briefly mentioned. In the second part, the rights and obligations of members of the joint stock company are included. The third section contains the legal responsibilities of members of the board of directors. The purpose of this thesis, 'the legal responsibility of the board of directors in joint stock companies' is the issue and discussed; a study has been carried out within the framework of the purpose, scope and consequences of legal responsibility. The most up to date writing was used in the formation of the thesis. Spelling is prepared with a simple systematic approach. Thus, it is aimed to contribute to the summer of this issue.