Türkiye'de performans sanatları süreci ve anlatım aracı olarak beden
Performance arts in Turkey and body as a means of expression
  1. Tez No: 466163
  2. Yazar: SİBEL TALAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Happening, Fluxus, Beden Sanatı, Performans Sanatı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu araştırmada, elde edilen veriler doğrultusunda, performans sanatlarında bedenin sanatsal bir malzeme olarak kullanılışının, toplumsal eleştirilerin çeşitlenmesine yönelik çabalar sonucu ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bu kapsamda sanatçıların örnek çalışmaları üzerinden, bu çabaların hayat bulma ve etkiler yaratma biçimleri anlatılmıştır. Avrupa‟daki sanat anlayışları ve gençlik hareketlerinin oluşumunda Vietnam Savaşı‟nın etkisi büyük olmuştur. Performans sanatının Batı‟da bugünkü çağrışımları, büyük oranda ABD‟de soğuk savaş ortamında şekillenmiştir. Tezde, Amerikalı gençlerin soğuk savaşın bir parçası haline gelme süreci incelenerek savaşların ve ayaklanmaların bir ülkedeki sanat ortamını nasıl değiştirdiğinden bahsedilmiştir. Türkiye‟deki performans sanatı tarihi ele alınarak 80‟li yıllarda ülkemizde yaşanan olumsuzlukların sanat ortamını hangi yönde etkilediği incelenmiştir. 90‟lı yıllarda Türkiye‟nin güncel sanat piyasasında yavaş yavaş yerini alma süreci ele alınarak dışa açılma politikalarının ülkemizdeki sanat anlayışını nasıl değiştirdiği de ortaya konmuştur. Tezin Türk Performans Sanatçıları bölümünde ağırlıklı olarak 90‟lı yıllardan itibaren bedenlerini sanat nesnesi olarak kullanan sanatçıların uygulamaları görsellerle anlatılmıştır. Disiplinlerarası Genç Sanatçılar (DAGS) gibi oluşumların beraberinde getirdiği hareketlilik ele alınarak ülkede sosyoloji, sanat ve felsefenin yollarının kesişme süreci incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in line with obtained data, it has been determined that the use of the body as an artistic material in performance arts has come to the end of efforts to diversify social criticisms. In this context, through the case studies of the artists, the ways in which these efforts create life and create effects are explained. The influence of the Vietnam War on the formation of artistic understandings and youth movements in Europe has been great. The present-day connotations of performance art in the West were largely shaped in the cold war environment in the United States. In the thesis, the process of making American young people become a part of the cold war is discussed, and how wars and uprisings change the art scene in a country is mentioned. The history of performance art in Turkey is dealt and it is examined how the negativities in the 1980s in our country affected the art scene. In the 90's, Turkey's process of taking its place gradually in the contemporary art market has been examined and how the policies of openness changed the concept of art in our country has been presented. The works of the artists who used their bodies as an art object since the 90 's mainly in the section of Turkish Performing Arts of the thesis have been explained visually. The intersecting process of sociology, art and philosophy paths in the country has been examined by taking into account the mobility brought about by the formation of such organizations as the Interdisciplinary Young Artists (DAGS). KeyWords: Happening, Fluxus, Body Art, Performance Art.