iç mimarlık eğitiminde sunum teknikleri dersine analitik bir yaklaşım: Boyutsal denemeler
An analytical approach to presentation techniques course in interior design education: Dimensional experiments
  1. Tez No: 855145
  2. Yazar: ECE ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN CANKIZ ELİBOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Eğitimi, İç Mimarlık Eğitimi, Sunum Teknikleri, G rsel Anlatım, Çizim Teknikleri. ii AN ANALYTICAL A, Design Education, Interior Architecture Education, Presentation Techniques, Visual Communication, Drawing Techniques. iii İ
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de bulunan ve bu çalışmanın ka samına dahil olan üniversitelerin, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı/İç Mimarlık b lümleri eğitim müfredatlarında çeşitli statü ve adlar altında yer almakta olan sunum teknikleri derslerini değerlendirerek; ders yürütücüleri ile ya ılan g rüşmeler sonucunda mevcut ders içeriklerine ek olarak bir neride bulunmayı amaçlamaktadır. Sunum teknikleri iç mimarlık mesleğinin gerek eğitim gerek mesleki erformansı sürecinde vazgeçilmezi niteliğindedir. Sunulacak olan rojenin gelişim aşamasından finalize edilme aşamasına kadar olan süreçte bize çeşitli tekniklerle hizmet eden“sunma”eylemi konusuna g re ifade ediliş şeklinde de değişiklikler g sterebilmektedir. Çalışma beş ana b lümden oluşmaktadır. İlk b lümde İç Mimarlık mesleğinin geçmişten günümüze tarihi ve Türkiye'deki gelişim süreci kurgulanmıştır. İkinci b lümde İç Mimarlık eğitiminin dünya ve Türkiye üzerinden gelişim süreci araştırılmıştır. Araştırmanın üçüncü b lümü olan ve bu çalışmanın ana konusu olan sunum teknikleri dersinin konumu ka sam dahilinde araştırılarak bilgileri aylaşılmıştır. D rdüncü b lüm, üçüncü b lümde aktarılan sunum teknikleri dersleri ile ilgili ya ılan alan çalışmasını içermektedir. Çalışmada veri to lama aracı derinlemesine g rüşme olarak belirlenmiştir. G rüşme ya ılacak olan katılımcılar yani rneklem, nitel araştırmalarda kullanılmakta olan amaçlı rneklem y ntemlerinden biri olan lçüt rneklem y ntemi ile belirlenmiştir. Yüzyüze ve/veya çevrimiçi olarak ya ılan g rüşmeler bu b lümde analiz edilmiştir. Çalışmanın beşinci ve son b lümü olan sonuç ve neriler kısmında, ya ılacak olan ders nerisi çalışma rnekleri ile anlatılmaya çalışılmış, sunum tekniklerine farklı bir bakış açısı ve değerlendirme sunarak ders içeriğine katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the presentation techniques courses included in the curricula of Interior Architecture and Environmental Design/Interior Architecture departments at various universities in Turkey, which fall within the scope of this study. It also aims to propose an approach to presentation techniques in addition to the current course contents based on discussions with course instructors. Presentation techniques are indispensable in both the educational and professional performance processes of the interior architecture profession. The manner in which the act of“presenting”serves us with various techniques from the developmental stage to the finalization stage of a project can vary depending on the subject matter. The study comprises five main sections. The first section constructs the historical development of the interior architecture profession from past to present and its evolution in Turkey. The second section investigates the development of interior architecture education globally and in Turkey through various schools of thought. The third section, which is the main focus of this study, explores the position of presentation techniques courses within the scope and shares the information gathered. The fourth section encompasses the field study conducted on the presentation techniques courses conveyed in the third section. In this study, in-depth interviews were chosen as the data collection method. The participants, or the sample, were determined using the criterion sampling method, which is one of the purposive sampling methods commonly used in qualitative research. Face-to-face and/or online interviews were analyzed in this section. The fifth and final section of the study, the conclusion and recommendations, attempts to illustrate the proposed course with examples from the study and aims to contribute to the course content by offering a different perspective on presentation techniques and evaluation.