Yükselen piyasa ekonomilerinde otomotiv sanayinin rekabet üstünlüğü açısından karşılaştırılması
Competi̇ti̇ve advantage of automotive industry in the emerging market economies countries in term of comparison
- Tez No: 466175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT PEHLİVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yükselen piyasa ekonomileri, otomotiv sanayi, rekabet üstünlüğü, otomobil üretimi, Emerging market economies, automotive industry, competitive advantages, automobile production
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Otomobil endüstrisi, ekonomik olarak daha güçlü olan her ülkenin lokomotif sektörlerinden biridir. 1995-2005 döneminde yüzde 30 oranında büyüme gerçekleştiren söz konusu endüstri, izleyen dönemlerde de büyümeye devam ederek önemli bir sektör olma özelliğini korumuştur. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen ekonomi ülkelerinde otomotiv satışlarının bir esnekliğe sahip olduğu bilinmekle birlikte, sektörün sağlam duruşu günümüze dek bir çok uzmanın tahmininin ötesine geçmiştir. Otomotiv sektörünün rekabet edebilme gücü oldukça önemli bir husustur. Bu çalışmanın konusu, yükselen piyasa ekonomilerindeki otomotiv sanayinin rekabet üstünlüğünü etkileyen faktörlerin neler olduğu ve faktörlerin bu ülkelerin rekabet güçleri üzerindeki verimliliğinin ve etkililiğinin ölçülmesidir. Otomotiv sanayinin rekabet üstünlüğü konularında ayrıntılı olarak yapılan teorik değerlendirmeler ve bulgulardan hareketle, faktörlerin ayrımında uluslararası rekabet üstünlüğü ile ticaret arasındaki ilişkinin irdelenmesi ayrı bir önem arzetmektedir. Çalışmanın son bölümünde, panel veri analizi yöntemi ile, Chow ve Hausman testleri kullanılarak sabit etkiler modeli oluşturulmuştur. Bu model, bağımlı değişken olan otomobil satışlarına, bağımsız değişkenler olan GSYİH'nın, otomobil üretiminin, enflasyonun, benzin fiyatının ve döviz kurunun etkisini belirleyebilmek için kullanılmıştır. Başka bir ifade ile söz konusu bağımlı değişken ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için göreceli olarak daha uygun bir teknik olduğu için bu model seçilmiştir. Bu kapsamda, son olarak yükselen piyasa ekonomileri, imalat sanayi rekabet etme biçimlerine göre; kaliteye dayalı rekabet eden endüstriler ve fiyata dayalı rekabet eden endüstriler olmak üzere sınıflandırılmıştır. Zayıf altyapı ile ilgili sorunları giderme amaçlı bir ekonomik reform sürecine başlayan yükselen piyasa ülkeleri, sermaye başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla içinde istikrarlı bir büyüme sağlamış ve küresel ticarette önemli pozisyonlara ulaşarak küresel ekonomide entegrasyonu arttırmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen sonuç, GSYİH ve otomobil üretiminin otomobil satışlarında anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu yönündedir. Ayrıca, enflasyon ve benzin fiyatının otomobil satışlarında önemli ve olumsuz etkileri bulunmaktadır. Otomobil satışlarında kayda değer bir etkisi olmayan tek değişken ise döviz kurudur.
Özet (Çeviri)
The automobile industry is one of the locomotive sectors of every major country in the World. The industry.which achieved 30 percent growth in the 1995-2005 period, in the following periods countinuing to grow maintaining its position as an essential sector. While it is known that automotive sales have a resilience in emerging economies such as China, India and Brazil, the robust stance of the sector has gone beyond the estimates of many experts until today. The competitiveness of the automotive sector is a very important aspect. The subject of this study is the factors that influence the competitive advantage of automotive industry in emerging market economies and the measurement of the efficiency and effectivness of these countries on their competitiveness. From the theoritical evaluations and researchs that have been made in detail about the competitive advantage of the automotive industry, the examination of the relationship between international competitive atvantage and trade in terms of factors is another importance. İn the last chapter of the study, a fixed effect model was created by using panel data analysis method which is according to Chow and Hausman tests. This model was used to determine the independent variables, GDP, autombile production, inflation, gassoline price and the impact of foreign Exchange on automobile sales as a dependent variable. In other words, this model is chosen because it is relatively more appropriate technique to determine the relationship between dependent variable and independent variables. In this context, the emerging market economies, according to the forms of competition in the manufacturing industry, Quality-based competing industries and competition-based industries. Starting with an economic reform process aimed at addressing weak infrastructure issues, emerging market countries have steadily grown within the GNP per capita and have increased their position in the global economy by reaching key positions in global trade. The result at the end of the study indicates that GDP and automobile production have a significant and positive impact on automobile sales. In addition, inflation and gasoline prices have significant and negative effects on automobile sales. The only variable that has no significant impact on automobile sales is the exchange rate.