İslam ekonomisi ve iş ahlakı
Islam economi and work ethics
  1. Tez No: 466176
  2. Yazar: OSMAN MOHAMED İSMAİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İslami ekonomi, İş ahlakı, Islamic economics, Work ethic
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi ve Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İslam ekonomisi ya da İslamî ekonomi, İslami bilim insanları tarafından“İslam din ve gelenekleri ile uyumlu bir ekonomik düzeni teşvik etme”şeklinde tanımlanır. İslam'da insan mutlak anlamda hür değildir. Dolayısıyla insan, diğer tüm alanlarda olduğu gibi, ekonomiyle ilgili faaliyetlerinde de Kura,da belirtilen Allah'ın koyduğu sınırlara uymak zorundadır. İslami bilim insanları, İslam ekonomisini kapitalist ya da sosyalist olarak tanımlamaz. İslam ekonomisinin her iki sistemin de negatif özelliklerine sahip olmayan bir“üçüncü yol”olduğunu tezini savunurlar. Sosyal piyasa ekonomisinde talep edilen esassen adil bir finans sistemdir. Bu düzen de tam olarak İslâm ekonomisinde mevcuttur. Çünkü, İslâm ekonomisi, serbest piyasa ekonomisinin kendi prensiplerine göre ahlak ile düzenlenmiş halidir. Bu sebeplerden dolayı İslâm ekonomisi sistemi sosyalizmin yıkılmasını takiben sarsılan kapitalizme bir alternatif olarak tüm dünyada ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Islamic Economics is defined“Islamic religion and traditions as an economic scheme compatible with incentive”by Islamic scientists. In Islam, the human is not the free person in absolute terms. So the person also has to obey Allah's directions about economics as other activities. Muslim scholars define the economy of Islam neither Capitalist nor Socialist. They declare Islamic economy is the third way which is don't have negative features as other two ways have. A fair economic system is basically searching for the social market economy. This scheme is available in the Islamic economy. Because of Islamic economics is essentially regulated by the state ethics of the free market economy. That is why the Islamic economic system to the subsequent collapse of socialism as an alternative to capitalism shaken the world is discussed in public.