F.M. Dostoyevskinin romanlarındaki karakter çerçevelerinin incelenmesi
An investigation on character frames in F.M. Dostoyevsky's novels
  1. Tez No: 466263
  2. Yazar: AMAR PUREVDORJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HALUK ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dostoyevski, karakter çerçevesi, insan tipleri, Suç ve Ceza”, Budala”, Karamazov Kardeşler”, Dostoyevsky, character frame, human types, Crime and Punishment”, Idiot”, Karamazov Brothers”
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İnsan, yaşamın ilerlemesi ve gelişimi ile kendini daha derin ve ayrıntılı bir şekilde anlamak ve anlamlandırmak ister. Büyüdüğü ortam, yaşadığı deneyimler, kişisel değerler ve inançları insanın hayata olan tutumuna, sahip olduğu karakterine yansır. Bunlar, insanın kendi anlayışlarını ve temel yönelimlerini ifade edip kendilerine ve dünyaya nasıl baktıklarına ilişkin bir çerçeve oluşmasını sağlar. Bu çalışmanın amacı, Dostoyevski'nin“Suç ve Ceza”,“Budala”ve“Karamazov Kardeşler”adlı üç romanındaki karakter çerçevelerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda karakterlerin ortak ve farklı kişilik özelliklerinin neler olduğu, karakterlerin hangi toplumsal ve ahlaki değerlerle baş etmeye çalıştıkları ve kendi değerlerinin doğruluğunu kanıtlamak için hangi yollara başvurdukları, karakterlerin toplumsal kimlik değerlendirmeleri, birbirleriyle çeliştikleri ve örtüştükleri noktalar ile karakterlerin kişiliklerinin oluşumunda toplumsal ve coğrafi yapının (mekân, din, devlet, aile vb.) etkileri betimsel olarak incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, yazar eserlerinde insan gerçekliğinin anlaşılması için birey ve toplum ilişkilerinden doğan insan sorunlarını ve insani değerleri ele alarak insan karakter ve davranışlarını etkileyen unsurlar üzerinde yoğunlaşmıştır.
Özet (Çeviri)
With progress and development in life a person wants to understand and to be understood deeper and in detailed way. The environment in which the person grows up, earned experiences, personal values and beliefs are reflected on the attitude toward life and personal characteristics. They also provide a framework of how person expresses own understandings and fundamental orientation toward the way they look at themselves and the world. The purpose of this work is to investigate the character frames in F. M. Dostoyevsky's three novels,“Crime and Punishment”,“Idıot”and“Karamazov Brothers”. In order to achieve the goal, it is necessary to understand what are the common and different personal characteristics of the characters, how they try to cope with the social and moral values and the ways in which their values are used to prove their authenticity. Moreover the social identity evaluations of the characters, the social structure of the characters (place, religion, government, family, etc.) had been tried to be studied descriptively. As a conclusion, we examined how the author concentrates on human personality problems and factors affecting human character and behaivor by considering human problems and human values arising from individual and society relations in order to understand human reality in his works.