Dipper ve nondipper hipertansiyon hastalarında kronoterapi, 24 saatlik idrarda sodyum ve serum ürotensin 2 düzeyi bakılması
Chronotherapy i̇n di̇pper and nondi̇pper hypertensi̇on pati̇ents, researchi̇ng sodi̇um i̇n 24 hours uri̇ne and serum urotensi̇n ii levels
- Tez No: 466281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ERTİLAV
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, nondipper, dipper, serum ürotensin II, Hypertension, nondipper, dipper, serum urotensin II
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı dipper ve nondipper hipertansiyon ayrımı yapılmış hastalarda kronoterapi, 24 saatlik idrarda sodyum ve serum ürotensin II arasındaki farklılıkların araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya alınma kriterlerine sahip olan 32 nondipper ve 29 dipper hipertansiyon hastasının 24 saatlik idrarda sodyum düzeyi, serum ürotensin II düzeyleri ve rutin biyokimyasal laboratuvar testleri çalışıldı. Sonuçlar arasındaki istatistiksel ilişki analiz edildi. Bulgular: İncelediğimiz hasta grubunda nondipper hastaların daha yaşlı ve ağırlıklı olarak kadın hasta popülasyonunda görüldüğü tespit edildi. Dipper hastalarda nondipper hastalara göre aile hikayesinin anlamlı ölçüde farklı olduğunu saptadık. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da nondipper hastaların tedaviye uyumunun daha kötü olduğunu gözlemledik. Nondipper ve dipper hastalarda sol ventrikül kitle indeksi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmasa da; grup ayrımı gözetmeksizin 61 hasta incelendiğinde kullanılan ilaç miktarı arttıkça sol ventrikül kitle indeksinin artmış olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla nondipper-dipper hipertansiyon ayrımında sol ventrikül kitle indeksinin yararlı olmadığını gözlemlemekle birlikte bu ayrımda serum ürotensin II düzeyinin kullanılabileceğini tespit ettik. Sonuç: Hipertansiyonun prognozu ve tedavinin etkinliği açısından nondipper-dipper hipertansiyon ayrımı önemlidir. Bu nedenle nondipper hastalarının daha yaşlı ve kadın ağırlıklı bir popülasyondan oluştuğunun altını çizmek istiyoruz. Her ne kadar sol ventrikül kitle indeksi hipertansiyonun seyrinde ve sonuçlarında önem arz etsede dipper-nondipper hipertansiyon ayrımında faydalı olmadığını saptadık. Kullanılan tedavinin etkinliğinin, hipertansiyonun prognozunun ve de nondipper-dipper hipertansiyon ayrımının tespitinde serum ürotensin II düzeylerinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is chronotherapy in patients with differentiated dipper and nondipper hypertension, researching the differences between sodium in 24 hours urine and serum urotensin II. Materials and Methods: 31 nondipper and 29 dipper hypertension patients who have study admission criteria, sodium levels in 24 hours urine, serum urotensin II levels and routine biochemical laboratory tests of were studied. The statistical relationship between the results was analyzed. Results: In the patient group we examined, nondipper patients were found older and predominantly seen in the female patient population. We determined that the dipper patients differed significantly in family history from nondipper patients. Although it is not statistical significance, we observed accordance of treatment who nondipper patients was worse. Although there was no statistically significant difference between left ventricular mass index of nondipper and dipper patients; when 61 patients without group distinction were examined, we found that the left ventricular mass index increased as the amount of drugs used increased. Therefore, with the observation that left ventricular mass index is not useful in distinguishing nondipper and dipper hypertension patients, we have found that serum urotensin II levels can be used at this distinction. Conclusion: It is important to distinguish nondipper and dipper hypertension in terms of the prognosis of hypertension and the efficacy of the treatment. For this reason, we want to underline that nondipper patients are older and predominantly seen in the female patient population. Although left ventricular mass index is important in the course and outcome of hypertension, we determined that is was not useful in distinguishing dipper-nondipper hypertension. We think that serum urotensin II levels will be useful in determining the efficacy of the treatment used, the prognosis of hypertension and the differentiation of nondipper-dipper hypertension.