Diz effüzyonunun denge parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluating the relation between knee effusion and balance parameters
- Tez No: 466387
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF AYDIN, PROF. DR. ÖMER FARUK ŞENDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz effüzyonu, Denge, Propriosepsiyon, Knee effusion, Balance, Proprioception
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada diz effüzyonu gelişmiş kişilerde effüzyon esnasında ve effüzyon geriledikten sonra denge parametrelerini ölçerek sağlıklı kontroller ile karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışmaya 18-65 yaş arası, diz effüzyonu olan 45 hasta ve bu hastalarla yaş, cinsiyet uyumlu 46 sağlıklı gönüllü alındı. Her iki grubun sosyodemografik verileri alınıp boy ve kilosu ölçüldü, vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı ve effüzyona neden olan hastalıkları kaydedildi. Hasta grubundaki tüm katılımcıların istirahat ve hareket VAS değerleri, osteoartritli hastalarda WOMAC ağrı, tutukluk ve fonksiyon skoru hesaplandı. Her iki grubun ekstansiyon ve fleksiyon yönündeki eklem hareket açıklıkları ve bilateral kuadriceps kas gücü ölçümleri alındı. Effüzyonu olan hastalarda ZAYT, Berg denge skalası; sağlıklı gruba ise sadece Berg denge skalası uygulandı. Her iki grubun DRDC ve basınç platformu cihazıile denge parametreleri hesaplandı. Her iki diz arasındaki çap farkının gerilediği ve patellar şokun alınmadığı 30 hastanın ikinci kez tüm ölçümleri tekrarlandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 45 hastanın 34'ü (%75,6) kadın, 11'i (%24,4) erkek idi. Hastaların 24 (%53,3)'nün effüzyon nedeni dejeneratif kökenli iken 21(%46,7)'inde romatolojik kökenliydi. Yaş ve cinsiyet uyumlu 46 kişilik sağlıklı kontrol grubunun 34 (%73,9)'ü kadın 12 (%26,1) 'si erkek idi. Her iki grup arasında yaş, kilo, boy, VKİ bakımındananlamlı farklılık yoktu. Hasta ve sağlıklı grup karşılaştırmasında hasta grupta Berg denge skorundaanlamlıdüşüklük, ADİ' de anlamlıyükseklik ve basınç platformu cihazında AP yönde salınım mesafesi farkındaanlamlıyükseklik bulundu. Hasta grupta effüzyon geriledikten sonra Sİ, Fourier dönüşümün F5-6 aralığı, düşme riski skorunda anlamlı artış gösterildi. Dejeneratif effüzyonda somatosensöryel sistemde daha fazla bozulma meydana geldiği ve daha bozuk postural performans sergilendiği gösterildi. Sonuç: Diz effüzyonu denge parametrelerinde bozulmalara yol açmakta ancak artmış somatosensöryel uyarılar başta olmak üzere çeşitli kompansatuar mekanizmalar sayesinde statik olarak değerlendirilen postural performansta aşikar bozulmalara neden olmamaktadır. Ancak fonksiyonel parametrelerde effüzyon varlığında izlenilen bozulma ileride yapılacak çalışmalarda dinamik denge ölçüm yöntemlerine daha çok yer verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to measure balance parameters in patients with knee effusion and after the treatment of effusion comparing with healthy subjects. Materials and methods: Forty-five patients between 12-60 months age, with knee effusion and their sex and age matched 46 healty controls are recruited into the study. All of the participant's height and weight were measured, body mass index were calculated, sociodemographic information and cause of effusion were recorded. All of the patients were questioned for the visual analog scale at the rest and movement. WOMAC scores were measured in patienst with osteoarthritis. Range of motion of the knee and quadriceps muscle strength were measured for both groups.Time up to go test and Berg balance scale was performed in patients with effusion. In healthy group we only practiced Berg balance scale. All participants' balance parameters were calculated with fall risk assessment device (FRAD) and force platform device.We found that the effusion of 30 patients was regressed. We repeated balance measurements in these 30 patients. Results: In the patient group 34 (%75,6) were female, 11 (%24,4) were male.In control group 34 (%73,9) were female, 12 (%26,1) were male. Of the patients, 24 (53.3%) had degenerative origin of effusion, while 21 (46.7%) had a rheumatologic origin. There was no significant difference in age, weight, height, BMI between the two groups. Patient and healthy group comparisons showed significant decrease in Berg balance score, significant elevation in weight distribution index and significant increase in AP oscillation on pressure platform device in patient group. After the effusion was restored in the patient group, the F5-6 interval of the Fourier transform was significantly increased in the falling risk score. Degenerative effusion showed more deterioration in the somatosensory system and more impaired postural performance. Conclusion: Knee effusion leads to impairment in balance parameters but not in static postural performance probably due to, various compensatory mechanisms such as, increased somatosensory stimuli. However, impairment in dinamic balance parameters in presence of effusion suggests that dynamic balance measurement methods should be used more widely in future studies.