Serebral palsili hastalarda postural dengenin değerlendirilmesi
Evaluation of postural balance in children with cerebral palsy
- Tez No: 466386
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Postural Denge, Cerebral Palsy, Postural Balance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada serebral palsi alt gruplarının denge parametrelerini hem hendi aralarında hem de sağlıklı kontrol grubuyla karĢılaştırmayı ve serebral palsili çocukların fizik muayene bulguları ile postural dengeleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışmaya 5-10 yaş arası, Kaba motor fonksiyon skoru 1-2 olan serebral palsili çocuklar ve sağlıklı çocuklar dahil edildi. Çalışma grubunun alt ekstremite spastisite muayenesinde Modifiye Ashword Skalası kullanıldı. Kalça fleksiyon kontraktür açısı ve popliteal açı değerleri araştırmacı tarafından ölçüldü. Daha öncesinden çekilmiş pelvis grafileri olanların Reimer migrasyon yüzdeleri hesaplanarak kaydedildi. Fonksiyonel dengelerinin değerlendirmesinde pediyatrik Berg denge Skalası ve zamanlı ayağa kalkıp yürüme testi kulanıldı. Çalışmaya katılan tüm çocukların denge parametreleri düşme riski değerlendirme cihazı ve basınç platform cihazı ile hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 32 çocuğun, sekizi unilateral, sekizi bilateral spastik tip serebral palsili olup 16 tanesi sağlıklıydı. Hem serebral palsi hem de kontrol grubunun beşi (%31,25) kız, 11'i (%68,75) erkekti. Risk faktörleri arasında en sık prenatal faktörler bulunmaktaydı. Basınç platform cihazı ile ölçülen ML, AP yönünde salınım değerleri, her iki serebral palsi alt grubunda kontrol grubundan daha yüksekti. Ancak bilateral ve unilateral spastik tip serebral palsi gruplarının ölçümleri arasında fark yoktu. Olguların gözlerinin açık ve kapalı yapıldığı ölçümler arasında anlamlı fark saptanmadı. Düşme riski değerlendirme cihazı ile elde edilen ölçümlerde stabilite indeksi skorunda yükselme sadece unilateral spastik tip serebral palsi grubunda anlamlıydı. Her iki serebral palsi grubunun köpük üzerinde yapılan ölçümlerinde kontrol grubuna göre bozulduğu görüldü. Bilateral spastik tip serebral palsi olgularının ZAYT skorları denge parametreleri ile anlamlı olarak koreleydi. PBDS skoru ise her iki SP alt grubunda denge bozukluğu ile korele bir şekilde düşüktü. Unilateral spastik tip SP'li çocuklarda KFKA arttığında denge ölçümlerinin bozulduğu görüldü. Sonuç: Serebral palsili çocukların postural dengesi sağlıklı çocuklara göre bozuktur ve düşme riskleri artmıştır. Bu nedenle bu çocukların dengesinin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve uygun rehabilitasyon programının düzenlenmesi gerekmektedir. Özellikle unilateral tip SP'li olguların dengesinin iyileştirilmesinde KFKA'nın azaltılması önem kazanmaktadır. Karanlık ve engebeli yüzeylerde serebral palsili çocukların dengesi daha çok bozulduğundan böyle ortamda daha dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to compare the balance parameters of cerebral palsy subgroups and healthy control groups and to investigate the relationship between physical examination findings and postural balance of children with cerebral palsy. Materials and methods: This study included children with cerebral palsy with gross motor function scores 1-2 and healthy children aged 5-10 years. Modified Ashworth Scale was used in the lower extremity spasticity examination of the study group. The hip flexion contracture angle and popliteal angle were measured by the investigator. For those who had previously withdrawn pelvic graphs, the Reimer migration percentages were calculated and recorded. In evaluating functional balance, pediatric Berg equilibrium scale and time-up and go test were used. The balance parameters of all children participating in the study were calculated by means of a falling risk assessment device and a force platform device. Results: Eighty of the 32 children studied were unilateral, eight bilateral spastic type cerebral palsy and 16 were healthy. Five patients (31.25%) were female and 11 patients (68.75%) were both cerebral palsy and control group. Among the risk factors, prenatal factors were the most common. The values of release in the direction of ML and AP measured by the pressure platform device were higher than in the healthy control group in both cerebral palsy subgroups. There was no significant relationship between the measurements that the eyes were open and closed. The increase in the stability index score in the measurements obtained with the fall risk assessment device was significant only in the unilateral spastic type cerebral palsy group. The measurements of both cerebral palsy groups on the foam were found to be impaired according to the control group. The time-up and go test scores of bilateral spastic type cerebral palsy correlated significantly with the balance parameters. The PBDS score is inversely correlated with the balance disorder in both SP subgroups. In children with unilateral spastic type SP, the balance measurements deteriorated when hip flexion contracture angle increased. Results: The postural balance of children with cerebral palsy is impaired compared to healthy children and the risk of falls is increased. For this reason, the balance of these children needs to be assessed in detail and the appropriate rehabilitation program should be regulated. Reduction of KFKA is especially important in improving the balance of unilateral type SP cases. Children with cerebral palsy on dark and rough surfaces should be more careful in such environments as their balance is more disturbed.