Farklı irrigasyon sistemleri ve foton ile indüklenmiş fotoakustik dalga tekniğinin kalsiyum hidroksit uzaklaştırma etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of calcium hydroxide removal efficacy of different irrigation systems and photon –induced photoacustic streaming technique
  1. Tez No: 466406
  2. Yazar: BANU ARICIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK ARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum Hidroksit, Vibringe, PIPS, Pasif Ultrasonik İrrigasyon, Yapay Oluk, Calcium Hydroxide, Vibringe, PIPS, Passive Ultrasonic Irrigation, Artificial Groove
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Kök kanallarındaki kalsiyum hidroksit kalıntıları endodontik tedavinin başarısını etkilemektedir. Bu in vitro çalışmanın amacı dört farklı irrigasyon tekniğinin kök kanallarında oluşturulan yapay oluklardan kalsiyum hidroksit uzaklaştırma etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve metod: Çalışmada 94 adet sağlam, tek köklü insan mandibular premolar dişi kullanıldı. Dişler ProTaper rotary sistem ile F5'e kadar şekillendirildi. Kökler uzunlamasına iki parçaya ayrıldı ve en uygun durumdaki kök parçası seçilerek apikal üçlü bölümünde yapay oluk oluşturuldu. Oluklar kalsiyum hidroksit ile dolduruldu. Dişler 4 deney grubu (n:21) ile pozitif ve negatif olmak üzere iki kontrol grubuna (n:5) ayrıldı. Oluklara yerleştirilen kalsiyum hidroksit; Vibringe (Grup 1), Pasif ultrasonik irrigasyon [PUI] (Grup 2), Foton ile indüklenmiş fotoakustik dalga [PIPS] (Grup 3) ve Geleneksel şırınga irrigasyonu (Grup 4) yöntemlerinden biri ile uzaklaştırıldı. Yapay oluklarda kalan kalsiyum hidroksit miktarı 15 büyütme altında stereo mikroskop yardımıyla incelendi. Veriler, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: PUI ve PIPS yöntemleri Vibringe sonik irrigasyon ve geleneksel şırınga irrigasyon metoduna göre daha fazla kalsiyum hidroksit uzaklaştırdı (p0.001), ya da Vibringe ve geleneksel şırınga irrigasyonu (p>0.001) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi. Sonuç: Çalışmada kullanılan hiçbir yöntem kalsiyum hidroksit medikamentini kök kanallarından tam olarak uzaklaştıramadı. PIPS ve PUI apikal üçlü bölgesinde oluşturulan yapay oluklardan kalsiyum hidroksit uzaklaştırmada Vibringe sonik sistem ve geleneksel şırınga irrigasyonundan daha etkili bulundu. PIPS ve PUI kalsiyum hidroksit medikamentini uzaklaştırmada tercih edilebilir yöntemler arasında sayılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Calcium hydroxide residues in root canals may compromise sealing of filling and endodontic treatment success. The aim of this in vitro study was to compare the efficacy of four different irrigation sytems in removing calcium hydroxide from artificial groove using stereomicroscope. Material and methods: 94 intact, single-rooted and human mandibular premolar teeth were used. The teeth were prepared with the ProTaper rotary system up to F5. After that, roots had been split longitudinally and a standardized grooves were prepared in the apical part of the one half of roots. The grooves had been filled with glicerine based calcium hydroxide. Calcium hydroxide, located in the grooves, were removed according to irrigation protocols; Vibringe (Group 1), Passive ultrasonic irrigation [PUI (Group 2)], Photon –Induced Photoacustic Streaming Technique [PIPS (Grup 3)], Convantional needle irrigation. The remain calcium hydroxide in artificial grooves, evaluated under 15× magnification by stereomicroscope. Data were analyzed statistically by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. Results: The PIPS and PUI techniques had more calcium hydroxide removal efficacy than the Vibringe and convantional needle irrigation had (p0.001), or Vibringe and convantional needle irrigation techniques (p>0.001). Conclusions: According to the results none of the techniques used in the present study completely removed calcium hydroxide from the artificial grooves. PIPS and PUI were more effective in removal of calcium hydroxide from the artificial grooves that prepared in apical region than did Vibringe and convantional needle irrigation. PIPS and PUI techniques can be preferred for removing the calcium hydroxide.