Farklı irrigasyon aktivasyon sistemlerinin yeni geliştirilmiş bir fiber postun bağlanma dayanımına etkisi
Influence of various irrigant activation methods on push-out bond strength of a new fiber post
- Tez No: 522912
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇE ÜNVERDİ ELDENİZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: BioRoot RCS, fiber post, irrigasyon aktivasyonu, Push-out
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı; post boşluğu hazırlandıktan sonra kök kanal dentinine çeşitli irrigasyon aktivasyon sistemleri ile yapılan yüzey işlemlerinin, yeni geliştirilmiş bir fiber post sisteminin bağlanma dayanımına etkisini incelemektir. Elli dört adet maksilar santral insan dişi seçildi. Her bir dişin koronal kısmı, yavaş hızda, su soğutmalı bir elmas separe kullanılarak uzunlamasına eksene dik olacak şekilde mine-sement birleşiminden kesildi. Post alanı Peeso-Reamer frezleri ile hazırlandı. Post boşluğu hazırlandıktan sonra tüm dişler kullanılan irrigasyon aktivasyon metoduna göre 9 gruba ayrıldı. İlk grupta (kontrol) distile su, diğer gruplarda %2.5 NaOCl ve %17 EDTA irrigasyon solüsyonları post boşluğuna uygulandı. 2. Grup: Manuel irrigasyon, 3.Grup: Pasif ultrasonik irrigasyon (Satelec, Paris, France), 4. Grup: EndoVac irrigasyon sistemi (Discus Dental, Culver City, CA), 5. Grup: Diyot Lazer (Cheese™, Gigaa, China), 6. Grup: Nd:YAG Lazer (Fidelis, Fotona, Ljubljana-Slovenia), 7. Grup: Er:YAG Lazer (Fidelis, Fotona, Ljubljana-Slovenia), 8. Grup: Foton İndüklenmiş Fotoakustik Dalgalanma (PIPS™) tekniği, 9. Grup: EDDY (VDW, Munich, germany) olacak şekilde belirlendi. i-TFC fiber post, üretici kullanım talimatlarına uygun şekilde kanallara uygulandı. Her gruptan birer örnek SEM görüntülemesi için longitudinal şekilde ikiye ayrıldı ve taramalı elektron mikroskopu altında incelendi. Kalan örnekler uzun eksene dik olacak şekilde bir testere kullanılarak altı bölüme ayrıldı. Push out bağlanma dayanım testi, hızı 0.5 mm/mn olan test cihazı ile yapıldı. Örneklerde oluşan kopma tipleri steromikroskop altında incelendi. Çalışmanın sonucunda, Diyot Lazer, Nd:YAG, Er:YAG ve pasif ultrasoniğin fiber postun bağlanma değerini arttırdığı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). Diyot Lazer uygulanan örnekler en yüksek bağlantı değerini gösterdi ve bu değer EDDY, EndoVac guplarına göre dikkat çekici şekilde yüksekti. Kontrol, EDDY, EndoVac, PIPS ve manuel irrigasyon grupları arasında bağlantı farkının anlamlı düzeyde olmadığı görüldü. Alınan bütün kesitlere bakıldığında apikal bölgede fiber post bağlantısının koronal bölgeye göre daha başarılı olduğu tespit edildi. Kopma tipleri asında en yüksek oranda koheziv tip (%49.5) başarısızlık görüldü. Çalışma verileri değerlendirildiğinde i-TFC fiber postun bağlanma dayanımını arttırmak için post boşluğunun; Diode Lazer, Nd:YAG Lazer, Er:YAG Lazer, PUI aktivasyon sistemleri ile temizlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to investigate the effect of post space treatment with various irrigation activation systems to root dentin on the bond strength of a newly developed fiber post system. Fifty four extracted maxillary central human teeth of similar size anda shape were selected. Each tooth was decoronated below the cementoenamal junction perpendiculary to the longitudinal axis by using a slow speed, water-cooled diamond saw. The post space were prepared with Peeso-Reamer drills. After the post space was prepared, all teeth were divided into 8 groups according to the irrigation activation method. In the first group (control) distilled water, in the other groups 2.5% NaOCl and 17% EDTA irrigation solutions were applied to the post space. Group 2: Manual syringe irrigation, Group 3: Passive ultrasonic irrigation (PUI) (Satelec, Paris, France), Group 4: EndoVac (Discus Dental, Culver City, CA), Group 5: Diode laser (Cheese™, Gigaa, China), Group 6: Nd:YAG laser (Fidelis, Fotona, Ljubljana-Slovenia), Group 7: Er:YAG laser (Fidelis, Fotona, Ljubljana-Slovenia), Group 8: Photon Induced Photoacoustic Streaming (PIPS™) technique, Group 9: EDDY (VDW, Munich, germany). The i-TFC fiber post was applied to the canals according to the manufecturer instruction. One specimen from each group was divided longitudinally for SEM imaging and specimens were examined under a scanning electron microscope. other specimens were set perpendicular to the long axis and divided into six section using a saw. The push out test was performed using a universal test machine at crosshead speed of 0.5 mm/min. Failure types of the samples were examined under a stereomicroscope. The highest bond strength was obtained in the Diode Laser group and there were no statistically significant differences among PUI, Nd:YAG laser, and Er:YAG laser (p>0,05). There was not any significant difference between kontrol, PIPS, EDDY, EndoVac and manuel groups (p>0,05).