Effects of exchange rate on export performance: A case study of Tanzania
Döviz kurunun ihracat performansına etkisi: Tanzanya üzerine örnek bir araştırma
  1. Tez No: 466423
  2. Yazar: HAROUB HAMAD OMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLDAĞ BAŞAK CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kurları, İhracat, VAR, Granger Nedensellik, IRF, Varyans Ayrıtışması, Exchange Rates, Exports, VAR, Granger Causality, IRF, Variance Decomposition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Tanzanya Şilininin, ülkenin ihracat performansına etkilerini 1993:01'den 2016:04'e kadar olan dönem için Vektör Otoregresif (VAR) modelini uygulayarak analiz etmektedir. Çalışmanın bulguları, döviz kurları ile ihracat arasında uzun dönemli bir ilişkinin bulunmadığını göstermektedir. Granger Nedensellik testinin sonuçları; döviz kuru ve dış talep değişkenleri ile ihracat değişkeni arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunduğunu göstermektedir. Etki tepki fonksiyonu (IRF), döviz kuru ve dış talebe verilen bir standart sapmalık şokun nominal ihracat üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Şokun cari dönemde etkisi görülmekle birlikte bu etki istatistiksel olarak anlamlı değildir. Buna ek olarak, bu etki 10 dönem boyunca ihracatı artırmadığı için kalıcı değildir. Benzer sonuç, şok dış talebe verildiğinde de görülmektedir. Varyans ayrıştırması döviz kurunun Tanzaya'nın ihracatındaki etkisinin kısa vadede güçlü olmadığını göstermekte (%5'den az), 10. dönemde ise %12.3 olduğunu göstermektedir. Aynı şok yabancı talebe uygulandığında ise 10. döneme kadar etkinin zayıf kaldığı (%5'den az) görülmektedir. Tüm bu sonuçlar, şilinin değer kaybının ihracatı artırdığı ve Marshall-Lerner Şartı ile uyumlu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses effects of exchange rate of Tanzanian shilling on the country's exports performance applying Vector Auto-Regressive (VAR) model covering the sample period from 1993Q1 to 2016Q4. The results show that; there is no long-run association between exchange rates and exports. Results of Granger Causality test shows that; exchange rate and foreign demand granger cause exports (each with unidirectional causality). The Impulse Response Function (IRF) shows that; a one-standard deviation positive shock to exchange rate (depreciation of local currency) increases the country's exports in nominal terms. And although the effect of shock is contemporaneous but it is not statistically significant at the 5% in the first four periods. Moreover, such effect of shocks is not permanent as it does not increase exports for all 10 periods. The same were observed when a one standard deviation positive shock to the foreign demand was applied. The variance decomposition shows that, the effects of exchange rates on Tanzania's exports are weak in the short run (less than 5%) but reaches 12.3% in the tenth period. And the variance brought by shocks in foreign demand remained weak (less than 5%) up to the tenth quarter. Hence, with these results, deliberate devaluation of shilling can do good towards boosting exports; this is in line with Marshall-Lerner Condition.